Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: DİLAN AHI
Danışman: Ümran Ertürk
Özet:Bu çalışma, 2016 yılında 11 basık şeftali ve 3 basık nektarin çeşidinin fenolojik, pomolojik özellikleri ve büyüme performanslarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada GF 677 anacına aşılı Plane Ring, Plane Summer, Plane Gem, Plane Sun, Plane Delicious, Plane Silver, Plane Gold, Plane Star, Plane Super, Plane 222, Plane Top basık şeftali çeşitleri ve Platerina 110, Platerina 126 ve Platerina 264 basık nektarin çeşitleri yer almıştır. Çeşitlerde fenolojik gözlemler yapılmış, yaprak kıvırcıklığı ve külleme yaygınlığı incelenmiştir. Ek olarak çeşitlerin pomolojik özellikleri ve büyüme performansı belirlenmiştir. 2016 yılında yapılan fenolojik gözlemlere göre, en erken tomurcuk kabarması, Plane Ring ve Plane Super çeşitlerinde, en geç tomurcuk kabarması ise Plane Silver çeşidinde gözlenmiştir. Tam Çiçeklenme en erken Plane Ring, Plane Super, Platerina 126 ve Plane 222 çeşitlerinde, en geç ise Plane Silver çeşidinde meydana gelmiştir. Çiçeklenme döneminin en uzun sürdüğü çeşit Plane Silver, en kısa sürdüğü çeşit ise Platerina 264 olmuştur. Çiçeklenme sonu ve meyve tutumu dönemlerinde meydana gelen ilkbahar geç donları nedeniyle bazı çeşitlerden meyve alınamamıştır. Plane Ring çeşidinde yaprak kıvırcıklığı ve külleme yaygınlık oranı daha yüksek bulunurken, Plane Gold ve Plane Silver çeşidinde bu oran daha düşük bulunmuştur. Pomolojik analiz sonuçlarına göre en iri meyveler Plane Gold (132,02) çeşidinden en küçük meyveler ise Plane Ring (71,54) çeşidinden elde edilmiştir. Meyve eti sertliği en yüksek çeşit Plane Gold (7,02 kg/cm2), en düşük çeşit ise Plane Ring (3,06 kg/cm2) olmuştur. Basık şeftali çeşitlerinin pH değeri daha yüksek, nektarin çeşitlerinin ise daha düşük bulunmuştur. SÇKM değeri bakımından ise tam tersi bir sonuç elde edilmiş ve en yüksek değer Platerina 126 (%18,96) çeşidinden, en düşük değer ise Plane Ring (%13,16) çeşidinden elde edilmiştir. Titre edilebilir asit miktarı nektarin çeşitlerinde daha yüksek, şeftali çeşitlerinde ise daha düşük bulunmuştur. Tadı belirleyen olgunluk indeksi değeri ise en yüksek Plane Gem (78,89) ve Plane Silver (76,71), en düşük ise Platerina 110 (34,05) nektarin çeşidinden elde edilmiştir.