Erken laktasyondaki süt ineklerinde korunmuş yağ kullanımının süt verimi, süt kompozisyonu ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Murat Durmaz

Danışman: İSMAİL FİLYA

Özet:

Bu araştırmada; palmitik asit (C16:0) içeriğince zengin korunmuş yağın erken laktasyondaki süt ineklerinde farklı dozlarda kullanımının süt verimi ve kompozisyonu ile bazı kan parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Deneme doğumdan itibaren 70 gün sürmüştür. Denemedeki inekler doğumdan sonra ilk 3 günü doğumhanede geçirmişlerdir. Postpartum 4. günde bir önceki laktasyonun 305 günlük süt verimleri, laktasyon sayıları, yaşları ve ilk doğumlarına göre, biri kontrol grubu (KG) diğer ikisi deneme 250 (D250) ve 500 (D500) grubu olmak üzere 15'er baştan oluşan 3 gruba eşit olarak dağıtılmıştır. Gruplar toplam karma rasyon şeklinde hazırlanan temel bir rasyonla beslenmiştir. Araştırmada KG'na temel rasyon verilmiş, D250 ve D500 gruplarında temel rasyona ilave olarak sırasıyla; 250 g/gün/baş ve 500 g/gün/baş düzeyinde fraksiyone tip korunmuş yağ eklenmiştir. Korunmuş yağın ham yağ değeri en az %99'dur. Palm yağı içeriğinde, en az %85 palmitik asit (C16:0), en çok %5 stearik asit (C18:0) bulunmaktadır. Araştırma sonucunda, grupların kuru madde (KM) tüketimi etkilenmemiş olup (P>0.01), deneme gruplarında süt verimi, süt yağı, laktoz ve sütteki KM oranları artmıştır (P<0.01). Kan parametreleri (NEFA ve BHBA) üzerinde herhangi bir etki görülmemiştir (P>0.01). Elde edilen sonuçlara göre, süt verimi ve sütteki yağ oranını arttırmak için rasyona C16:0 içeriği zengin korunmuş yağ katılmasının olumlu etkisi olduğu söylenebilir.