Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SARRA MSAKNI
Danışman: Elif Demirkan
Özet:Bu çalışmada daha önceden topraktan izole edilmiş toplam 100 adet Bacillus sp. suşları selülaz enzim kapasiteleri bakımından taranmıştır. Toplam 54 Bacillus sp. suşu ekstraselüler selülaz üreticisi olarak bulunmuştur. En iyi selülaz üreten suş 16S rRNA ile tanımlandı ve Bacillus substilis 171ES olarak adlandırıldı. Bu yeni izolat 3 farklı içerikli sıvı ortamda enzim üretim kapasitesi kantitatif olarak test edilmiştir. Besinsel faktörler arasında en iyi karbon kaynağı olarak maltoz, en iyi nitrojen kaynağı olarak yağsız süt tozu ve en iyi metal iyonu olarak LiSO4 olarak belirlenmiştir. 171ES suşu, besinsel koşulları optimize ederek elde edilen modifiye ortamda enzim üretiminde 6,6 katlık artış göstermiştir. Kısmen saflaştırılmış enzimin optimum sıcaklığı ve pH değeri, sırasıyla 50°C ve 7.0 olarak berlirlenmiştir. Termostabilite çalışmaları, enzimin termostabil olduğunu göstermiştir. MnSO4 ve BaCl2, enzim aktivitesi üzerinde aktifleştirici bir etkiye sahipti. Vmax ve Km kinetik değerleri sırasıyla 63,7 U/ml ve 0,0064 mM olarak bulunmuştur. Moleküler ağırlık yaklaşık 73 kDa olarak belirlenmiştir. Ham enzim aktivitesinin -20ºC'de 90 güne kadar stabil kaldığı bulunmuştur. Enzimin yünlü kumaşlardan bitkisel atıkların giderilme potansiyeli araştırılmış ve enzimin etkili olduğu saptanmıştır. Yeni izole edilen 171ES bakterisinin selülazı başta tekstil sanayi olmak üzere diğer sanayilerde kullanma potansiyele sahip olabilir.