Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2006
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Nihan Koyuncu
Danışman: VİLDAN UYLAŞER
Özet:Bu araştırmada Bursa piyasasında satışa sunulan 5 farklı firmaya aitgazlı içecek, margarin, yoğurt, beyaz ve kaşar peyniri, ayran, ketçap, mayonez,kestane şekeri, reçel, yeşil ve siyah zeytin, turşu, beyaz ve kepekli ekmektebenzoik asit ve sorbik asit içeriklikleri yüksek performanslı sıvı kromatografi(HPLC) tekniği kullanılarak diode-array dedektörde 235-254 nm'lerdebelirlenmiştir. Kromatografik ayırım C18 kolonda gerçekleştirilmiş olup, mobilfaz olarak asetat tampon - metanol karışımı (70:30) kullanılmıştır. Etkin ayırımve kantitasyon 10 dakika içinde tamamlanmıştır.Benzoik asit miktarı kaşar peynirinde 0.00-8.35 mg/kg; beyaz peynirinde0.00-18.12 mg/kg; yoğurtta 0.00-29.50 mg/kg; ayranda 5.20-13.21 mg/L;mayonezde 0.00-466 mg/kg; ketçapta 0.00-866.00 mg/kg; reçelde 0.00- 375.00mg/kg; gazlı içeceklerde 0.00-142.40 mg/L; turşu örneklerinde 0.00-662.00mg/kg arasında bulunurken; margarin, siyah zeytin, yeşil zeytin, kepekli ekmek,beyaz ekmek ve kestane şekeri örneklerinde hiç rastlanmamıştır.Sorbik asit miktarı ise kaşar peynirinde 0.00-393.00 mg/kg; beyazpeynirinde 0.00-55.18 mg/kg; yoğurtta 0.00-186 mg/kg; ayranda 0.00-146 mg/L;mayonezde 0.00-1133 mg/kg; margarinde 79.40-698.20 mg/kg; ketçapta 0.00-396.00 mg/kg; reçelde 0.00- 402.00 mg/kg; gazlı içeceklerde 0.00-188.50 mg/L;siyah zeytinde 0.00-199.00 mg/kg; yeşil zeytinde 0.00-47.00 mg/kg; kepekliekmekte 0.00-6.24 mg/kg; beyaz ekmekte 0.00-8.26 mg/kg; turşuda 0.00-208.00 mg/kg; kestane şekerinde 00.00-432.00 mg/kg arasında bulunmuştur.