M9 ve MM106 anacı üzerine aşılı granny smith elma ağaçlarında kimyasal seyreltme


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YUŞA TÜRKELİ

Danışman: ERDOĞAN BARUT

Özet:

Bu araştırma, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde, M9 ve MM106 anaçları üzerine aşılı Granny Smith elma çeşidinde meyve seyreltilmesinde yaygın olarak kullanılan NAA (naftalen asetik asit) ile BA (benzyladenine)' nin en uygun doz ve uygulama zamanını belirlemek amacıyla 2001 ve 2002 yıllarında yapılmıştır. Bu amaçla değerlendirme parametreleri olarak meyve seyreltme oram (%), meyve ağırlığı (g), meyve boyutları (en ve boy), meyve eti sertliği (lbs), Suda Eriyebilir Kuru Madde ( %, SEKM), meyve asit oram (%) ve verim (kg) dikkate alınmıştır. Deneme ağaçlarına, NAA'nın 5 ppm ve 10 ppm'lik dozları ile BA' run 100 ppm ve 150 ppm' lik dozları tam çiçeklenmeden 3 hafta sonra uygulanmıştır. "Haziran Dökümlerinden" sonra her demette bir meyve kalacak şekilde elle seyreltme yapılmış, seyreltmesiz uygulama kontrol olarak kabul edilmiştir. Deneme sonucunda, M9 ve MM106 anaçları üzerine aşılı Granny Smith elma ağaçlarında en yüksek meyve seyreltme oranı, elle seyreltme uygulamasından elde edilmiştir. Büyümeyi düzenleyici maddelerde ise, en yüksek meyve seyreltme oranı, her iki anaç için de 10 ppm NAA ve 1 50 ppm B A uygulamalarından alınmıştır. M9 ve MM106 anaçları üzerine aşılı Granny Smith elma ağaçlarında NAA ve BA uygulamaları, etkili bir seyreltmenin yanında, elle seyreltme ve kontrole göre meyve kalite özelliklerinde (en, boy, ağırlık) daha fazla artış sağlamıştır.