Esansiyel yağların yemlerin sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BARIŞCAN CURABAY

Danışman: İSMAİL FİLYA

Özet:

Bu çalışma, farklı esansiyel yağ (sarımsak yağı, nane yağı, kekik yağı ve portakal yağı) ve dozlarının (0, 200, 400, 800 ve 1200 mg/L) in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu, karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve amonyak azotu (NH3-N) üretimi ile yemlerin sindirimi üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmada, yonca kuru otu kullanılmış ve yonca kuru otunun ham besin maddeleri bileşimi saptanmıştır. Esansiyel yağların etkilerinin belirlenmesinde ise in vitro gaz üretim tekniği kullanılmıştır. Esansiyel yağ ve farklı dozları, amonyak azotu (NH3-N) üretimi (P>0.05) haricindeki tüm parametreleri etkilemiştir (P<0.01). İn vitro gaz üretimi sonunda elde edilen rumen sıvısı kullanılarak toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) miktarı, asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), bütirik asit (BA), asetik asit/propiyonik asit oranı (AA/PA), rumen pH'sı, karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) üretimi saptanmış olup sırasıyla; 44,45-157,01 mmol/L, 26,79-79,61 mmol/L, 9,14-36,32 mmol/L, 5,07-25,19 mmol/L, 1,46-3,08, 5,75-6,45, 23,31-86,67 mmol/L ve 13,65-43,32 mmol/L olarak bulunmuştur. Saptanan tüm parametreler arası farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.01). Yonca kuru otunun kuru madde sindirimi (KMS), ham protein sindirimi (HPS), nötr deterjan lif sindirimi (NDFS) ve asit deterjan lif sindirimi (ADFS) değerleri Daisy inkübatörde saptanmış ve sırasıyla; % 49,95-73,25, % 62,39-85,36, % 47,88-71,29 ve % 48,99-70,88 olarak bulunmuştur. Esansiyel yağ katkısı besin maddeleri sindirimini olumsuz etkilemiştir (P<0.01). Sonuçlara göre esansiyel yağ dozları arttıkça pH dışındaki tüm parametreler azalma göstermiştir (P<0.01). İn vitro gaz üretimi ve ham protein sindiriminde en etkili esansiyel yağ nane yağı olmuştur. Diğer tüm parametrelerde ise en etkili yağ kekik yağı olmuştur. Esansiyel yağ dozları karşılaştırıldığında ise en etkili dozun 1200 mg/L olduğu saptanmıştır. Kekik ve nane esansiyel yağlarının daha etkili olmalarının içeriklerinde bulunan antimikrobiyal unsurlardan kaynaklandığı söylenebilir. Tüm veriler incelendiğinde esansiyel yağların ruminant beslemede hayvan performansı, yemden yararlanma ve rumen fermantasyonunu engellememesi için düşük dozların kullanımının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.