Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu tarafından desteklenen tarımsal işletmelerde kırsal kalkınma, kalite ve sürdürülebilirlik algısı üzerine bir alan araştırması (bursa ili)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Nezih Erdem Bedel

Özet:

1963 yılında imzalanan Türkiye - Avrupa Topluluğu (AT) Ortaklık Antlaşması ile başlayan Türkiye’nin elli yıldan fazladır süregelen Avrupa Birliği (AB) mali yardımları ile olan ilişkileri günümüze kadar devam etmiştir. Bu mali yardımların tarım ve kırsal kalkınma ayağında son uygulanan IPARD programı sayesinde işletmelerin verimliliklerinin arttırılması, kalite ve kalite yönetimi, hijyen ve gıda güvenliği, hayvan refahı, veterinerlik kontrolleri, çevre koruma ile iş güvenliği konularında Topluluk standartlarına ulaştırılmasına yardım edilmektedir. Bu tezin amacı IPARD programının uygulandığı 42 ilden biri olan Bursa ilindeki destek almış işletmelerin demografik ve diğer özelliklerinin ortaya konularak destekler hakkında genel bir çerçeve oluşturulması ve ayrıca da bu işletmelerdeki kırsal kalkınma, kalite ve sürdürülebilirlik kavramlarının betimleyici özelliklerinin incelenmesidir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 97 adet örneklem hacmine tam sayım yöntemiyle anket uygulanmış, sonuçlar SPSS programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre IPARD programının Bursa ilinde kadın öncelikli yatırımcılara ve genç girişimcilere ulaşma konusunda yetersiz kaldığı görülmüştür. Programdan destek almış olan işletmelerden tüzel kişilik olan, proje sahibinin yüksek düzeyde eğitime sahip olduğu ve aylık net gelirleri yüksek olan işletmelerin gelen amaç ve hedefler doğrultusunda programı daha iyi özümsemiş oldukları görülmüştür. Ayrıca genel algı ortalamalarına ve istatistiksel olarak farklı çıkan ortalamalara bakıldığında yatırımcıların kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik algılarının kalite algılarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna göre faydalanıcıların kalite yönetimi, gıda güvenliği, hijyen, ürün ve hammadde kalitesi, satış sonrası hizmet kalitesi gibi konulardaki AB standartları hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerinin daha da arttırılması uygun olacaktır.