Uludağ'da yetiştirilen bazı yaban mersini çeşitlerinin fenolik bileşiklerinin ve antioksidant kapasitelerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gizem Yörük

Danışman: OZAN GÜRBÜZ

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen yaban mersini çeşitlerinin (Vaccinium spp.) toplam antosiyanin, toplam flavonoid, toplam fenolik madde, antioksidan kapasite ve antioksidan bileşenlerin biyoalınabilirliği araştırılmıştır. Toplam fenol içeriği Folin-Ciocalteau metodu, antioksidan kapasite ise ABTS, CUPRAC ve DPPH metotları kullanılarak belirlenmiştir. Yaban mersini çeşitlerinde toplam altı fenolik standart taranmıştır. En yoğun fenolik asitlerin sırasıyla ferulik asit (12,50-147,90 mg/kg), naringin (2,50-108,70 mg/kg) ve p-kumarik asit (2,70-100,20 mg/kg) olduğu belirlenmiştir. Toplam antosiyanin 5,15-55,11 mg/kg ve toplam flavonoid 1,75-5,83 mg/g aralığında bulunmuştur. Yaban mersini çeşitlerinin, ekstrakte edilebilir toplam fenol içeriği 884,75-1510,24 mg GAE/100 g ve hidrolize edilebilir toplam fenol içeriği 800,62-1357,77 mg GAE/100 g bulunmuştur. Uludağ 2 çeşidinin ABTS, CUPRAC ve DPPH metotlarına göre, ekstrakte edilebilir fenollerinin antioksidan kapasite değerlerinin ise diğer çeşitlere kıyasla daha yüksek tespit edilmiştir. Gold Traube çeşidi toplam fenoliklerinin biyoalınabilirliği daha yüksektir. Yaban mersini çeşitlerinin antioksidan kapasitelerinin biyoalınabilirlikleri ise sırasıyla %78 (ABTS), %53 (CUPRAC), %31 (DPPH) olarak belirlenmiştir.