Konservelik bazı yeni şeftali (Prunus persica var. lonuqinosa) çeşitlerinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NEŞE YILDIZ

Danışman: Ümran Ertürk

Özet:

Bu çalışma 2016 yılında 11 sanayilik şeftali çeşidinin (Vico®, Segre®, Silos®, Cinca®, Yuso®, Guadalupe®, Jalon®, Leyre®, Poblet®, Veruela®) fenolojik, pomolojik, verim özelliklerini ve büyüme performanslarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. Fenolojik gözlem sonuçları incelendiğinde, tomurcuk kabarması en erken Silos®, en geç ise Yuste® çeşidinde gözlemlenmiştir. Tam çiçeklenme en erken Guadalupe®, Poblet®, Silos®, Veruela® ve Vico® çeşitlerinde, en geç ise Jalon® çeşidinde meydana gelmiştir. Çiçeklenme dönemi çeşitlere göre11-19 gün arasında değişmiştir. Çeşitlerin meyve gelişim periyodları 93-164 gün arasında değişmiştir. Çeşitlerin meyve hasadı Vico® (07 Haziran) çeşidi ile başlamış, Veruela® (19 Ağustos) çeşidi ile sona ermiştir. Pomolojik analiz sonuçlarına göre; en iri meyveler Poblet® (140,20 g) çeşidinden, en küçük meyveler ise Segre® (64,14) ve Silos® (64,62) çeşitlerinden elde edilmiştir. Çeşitlerin çekirdek ağırlığı 5,07-7,13 g, meyve et/çekirdek oranı ise 9,47-20,39 arasında değişmiştir. SÇKM bakımından Guadalupe® (%16,93), çeşidinde en yüksek, Vico® (%11,13) çeşidinde ise en düşük değer elde edilmiştir. Çeşitlerin pH' sı 3,6-4,41, TEA' sı 0,16-0,47 g/100ml arasında değişmiştir. Tadı belirleyen olgunluk indeksi Silos® (90,78) ve Segre® (88,79) çeşitlerinde yüksek, Poblet® (33,16) ve Cinca® (39,65) çeşitlerinde ise en düşük değerler elde edilmiştir. Bu kriterler baz alınarak, ilk yıl sonuçlarına göre Leyre®, Poblet®, Veruela®, Yuso® ve Yuste® çeşitleri daha öne çıkmıştır.