Kolzanın silolanabilirlik özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Seda Durmaz

Danışman: İSMAİL FİLYA

Özet:

Bu araştırma, kolzanın (Brassica napus L.) silolanabilirlik özellikleri ve yem değerini belirlemek için düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan kolza çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve bakla bağlama dönemleri olmak üzere üç farklı dönemde hasat edilmiştir. Kolzalar silaj yapmak için yaklaşık 2 cm boyutlarında parçalanmış ve taze materyale kuru madde (KM) bazında %0 (kontrol), %2, %4, %6 ve %8 olmak üzere beş farklı dozda melas ilave edilmiştir. Silolamada 1,5 litrelik laboratuvar tipi özel anaerobik cam silolar (Weck®, Germany) kullanılmış ve silajlar 45 gün boyunca laboratuvar ortamında tutulmuştur. Daha sonra açılan silajların kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre melas dozları arttığında silajların KM içeriği artmış olup, pH'sı düşmüş, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lignin (ADL) içerikleri ise azalmıştır. Melas ilavesi ile silajların laktik asit (LA) ve suda çözünen karbonhidrat (SÇK) içerikleri artmıştır. Melas dozu arttıkça maya ve küf sayısı düşmüş, laktik asit bakterileri (LAB) sayısı ise artmıştır. Melas dozundaki artışa bağlı olarak silajların in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi (OMS) ve metabolik enerji (ME) değerlerinde artış meydana gelmiştir. KM içeriğinin yüksek olması sebebiyle kolzanın silajlık olarak bakla bağlama döneminde hasat edilebileceği, silajlara %6 ile %8 oranında (KM bazında) melas ilavesinin kolza silajlarını iyileştirebileceği sonucuna varılmıştır.