Karaciğer yetmezliği olan hastalarda solunum işlevlerinin spirometrik yöntemle incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAADETTİN DEMİREL

Danışman: Fadıl Özyener

Özet:

Bu çalışmada, karaciğer yetmezliği olan hastalarda spirometriyle ölçülen solunum işlevleri ile farklı faktörlerden kaynaklanan hepatik yetmezlik tabloları arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığının araştırılması amaçlanmıştır.

       Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji kliniğine gelen hastalardan karaciğer yetmezliği tanısı konulan 39-63 yaş aralığındaki 19'u erkek 9'u kadın toplam 28 hasta ile benzer sosyal özelliklere sahip 15'i erkek 17'si kadın toplam 32 sağlıklı gönüllü çalışmaya alınmıştır. Araştırma, çalışmaya katılanlar 4 gruba ayrılarak yapılmıştır. Katılımcıların tümünün solunum parametreleri (FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF25-75%, FEF25%, FEF50%, FEF75%, PIF, VC, MVV) Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Spirometri ünitesinde solunum fonksiyon testi yapılarak ölçülmüştür. Gruplara ait veriler istatistiksel olarak degerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.

       Hepatik yetmezlikli olguların SFT'lerinde obstrüksiyonu gösteren parametrelerde belirgin bir değişiklik gözlenmese de; 8 olguda zayıf restriktif, 9 olguda orta şiddetli restriktif ve 4 olguda şiddetli restriktif fonksiyon bozukluğu saptanmıştır. Ayrıca, orta ve refrakter düzeyde assitli hastaların SFT parametrelerinin assit bulunmayanlara göre belirgin şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur. Hastaların AST, ALT, ALP ve GGT değerleri ile SFT parametreleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bundan dolayı, hastalarda görülen restriktif solunumsal bozukluğun büyük olasılıkla assite sekonder olduğu düşünülmüştür.

       Sonuç olarak, özellikle kronik karaciğer hastalığına sahip olgularda farklı faktörlere bağlı olarak gelişen solunum işlev bozuklukları görülebilmektedir. Bu olgularda gelişen assit mekanik bası oluşturarak SFT’de anormal sonuçlara neden olabilmektedir. Özellikle, opere edilecek hastalarda preoperatif değerlendirmede spirometrik yöntemle saptanacak işlevsel sorunların kontrol altına alınmasıyla hem preoperatif hem postoperatif süreçte yaşanabilecek solunumsal risklerin en aza indirilebilme olasılığı değerlendirilmiştir.

       Anahtar Kelimeler: karaciğer yetmezliği, solunum işlevleri, spirometri, assit