Ekmek ve bazı unlu mamullerde HG-AAS ile selenyum analizi ve karşılaşılan analitik problemler


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUAZZEZ ERSOY

Danışman: BELGİN İZGİ

Özet:

Bu çalışmada, hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometrisi (HGAAS) ile ekmek ve unlu mamüllerde selenyum tayini yapılmıştır. Homojen hale getirilen numuneler açık sistem ve mikrodalga sistem çözünürleştirme ile hazırlanmıştır. Uygun çözünürleştirme yöntemi olarak mikrodalga sistem belirlendikten sonra HCl derişimi, NaBH4 derişimi ve taşıyıcı gazın akış hızı vb. değişkenlerin en uygun değerleri deneysel olarak saptanmıştır. Ekmek ve unlu mamullerde bulunabilecek elementler ile HGAAS'de tayin edilebilen elementlerin girişim etkileri de incelenmiştir. HGAAS için gözlenebilme sınırı (LOD) ve gözlenebilme miktarı (LOQ) sırasıyla; 0,53 ?g/mL, 1,78 ?g/mL olarak tespit edildi. Yöntemin doğruluğunun kontrolü için standart referans madde olarak 1567a wheat flour kullanıldı. HGAAS ile yapılan analizlerde selenyum kepekli ekmek çeşitlerinde 0,50-2,10 µg/g, beyaz ekmek çeşitlerinde 0,10-1,25 µg/g, çavdar ekmek çeşitlerinde 0,15-1,45 µg/g, farklı un çeşitlerinde 0,30-1,35 µg/g, mayalarda 0,1-0,6 µg/g, simitte 0,20 µg/g ve açmada 1,84 µg/g olarak tespit edilmiştir.