Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Biyoloji , Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2009
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: NÜKHET KAYAKENT
Danışman: Sezai Türkel
Özet:Kluyveromyces lactis önemli bir endüstriyel maya türüdür. K. lactis'in farklı suşları laktaz enzimi ve bazı rekombinant proteinlerin üretiminde kullanılmaktadır. K. lactis çeşitli habitatlarda bulunabilir. K. lactis çoğunlukla süt ve peynir örneklerinden kolaylıkla saf kültür olarak izole edilmektedir. Bu araştırmada Bursa ilindeki yerel üreticilerden sağlanan süt ve peynir örneklerinden 6 farklı K. lactis suşu izole edildi. İzole edilen bu K. lactis suşlarında glikojen miktarı, laktaz ve invertaz aktiviteleri belirlendi. Saf kültür olarak izole edilip tanımlanan K. lactis suşlarının standart K. lactis suşuna göre laktaz ve invertaz aktivitelerinde önemli farklılıklar belirlendi. Bu K. lactis suşlarının LAC4 ve LAC9 genlerinin bazı yapısal özellikleri de incelendi. Elde edilen sonuçlar Bursa ilindeki yerel üreticilerden elde edilen süt ve peynir örneklerinden izole edilen K. lactis örneklerinin farklı metabolik özellikleri olan yeni K. lactis suşları olduğunu göstermektedir.