İkinci ürün mısır silajına fındık zurufu ilavesinin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro gaz üretimi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ahmet Okumuş

Danışman: Ekin Sucu

Özet:

Bu çalışma, mısır silajına fındık zurufu ilavesinin, fermantasyon, mikrobiyolojik yapı, aerobik stabilite ve hücre duvarı bileşenleri ile in vitro gaz üretimi ve parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada ikinci ürün silajlık mısır (%26,61 kuru madde) kullanılmış olup, 2 cm boyutunda parçalanarak, daha önceden öğütülmüş fındık zurufuyla karıştırılmıştır. Elde edilen silaj karışımı 1,5 L’lik laboratuvar silolarına (Weck, Wehr-Oflingen, Germany) silolanmıştır. Katkı maddesi içermeyen kontrol silajları ile zuruf içeren silajlar olmak üzere toplamda 2 uygulama, 3 farklı açım dönemi (8., 21., 60. gün) ve 3 paralelden oluşan toplam 18 kavanoz silaj hazırlanmıştır. Tüm açım dönemlerinde silarlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Altmışıncı günde açılan silajlara beş gün süreyle aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca, silajların in vitro gaz üretim değerleri ile in vitro besin maddeleri sindirilebilirlikleri saptanmış ve rumen sıvısında protozoa sayımı gerçekleştirilmiştir. Fındık zurufu katkısı mısır silajının kuru madde, pH, ham kül, ham protein, ham sellüloz, nötr deterjanda çözünmeyen lif, asit deterjanda çözünmeyen lif ve asit deterjanda çözünmeyen lignin içeriklerini artırırken (P<0,05), hemisellüloz içeriğini düşürmüştür (P<0,05). Fındık zurufu katkısı silajlarda laktik asit, propiyonik asit, asetik asit ve bütrik asit içeriklerini düşürmüştür (P<0,05). Fındık zurufu katkısı silajlarda laktik asit bakteri (LAB) popülasyonunu artırırken, maya-küf popülasyonunu etkilememiştir (P>0,05). Fındık zurufu katkısı silajlarda aerobik stabiliteyi olumlu yönde etkilemiştir (P<0,05). Fındık zurufu mısır silajının, in vitro gaz üretim değerini, organik madde sindirimini, metabolik enerjisini, net enerji laktasyon değerlerini düşürmüş (P<0,05), rumendeki protozoa sayısını ise artırmıştır (P<0,05).