Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2014
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Erhan Başer
Danışman: ŞERİFE ŞULE CENGİZ
Özet:Bu araştırma, oligofruktozca zenginleştirilmiş inulin katkısının, buzağılarda doğumdan sütten kesime kadar olan dönemde günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, dışkı yapısı ve mikrobiyolojisi, dışkı uçucu yağ asitleri profili, ishal insidansı, genel sağlık durumu ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak, ilkine gebe düvelerden doğan toplam 20 baş Holstein ırkı erkek ve dişi buzağı kullanılmıştır. Buzağılar cinsiyet, doğum ağırlığı ve buzağılama mevsimi gibi özellikler göz önünde bulundurularak seçilmiş ve benzer özelliklere sahip iki grup oluşturulmuştur. Her bir grup 10 hayvandan meydana gelmiştir. Buzağılar doğumlarının 3. gününde çalışmaya alınmış ve sütten kesildikleri 56. güne kadar çalışmada kalmışlardır. Deneme grubunda yer alan buzağılara 3g/gün oligofruktozca zenginleştirilmiş inulin, 15 ml distile suda çözdürülerek çalışmaya girdikleri 0. günden, sütten kesildikleri 56. güne kadar oral yolla verilmiştir. Kontrol grubundaki buzağılara ise hiç prebiyotik madde verilmemiştir. Gruplar arasında beden sıcaklıkları, hemogram parametreleri, ishal insidansı, dışkı skoru ve dışkı mikrobiyolojisi, dışkı uçucu yağ asidi profili, dışkı pH' ı ve ortalama günlük canlı ağırlık artışı, başlangıç yemi tüketimi, yemden yararlanma gibi performans parametreleri bakımından istatistiksel bir fark saptanmamıştır (P>0,05). Bu araştırmanın sonuçlarında istatistiksel anlamda herhangi bir fark tespit edilmemesinin yanında, oligofruktozca zenginleştirilmiş inulin katkısının, buzağılarda sütten kesime kadar olan dönemde bağırsak mikroflorasını olumlu yönde etkileyerek buzağı ishali vakalarını azaltabileceğine dair bazı olumlu sonuçlar alınmıştır.