Farklı rumen tamponlayıcılarının süt ineklerinde süt verimi, kompozisyonu, rumen fermantasyonu ve dışkıdaki fitik asit konsantrasyonu üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ERKAN ŞEN

Danışman: İBRAHİM İSMET TÜRKMEN

Özet:

Farklı rumen tamponlayıcılarının, süt verimi, bileşimi, rumen fermentasyonu, sindirilebilirlik ve dışkıdaki fitik asit konsantrasyonu üzerindeki etkileri, ad-libitum toplam karma rasyon ile beslenen, dördü rumen kanüllü on iki adet Holstein ırkı süt ineğinde (Sağılan Gün Sayısı 193 ± 67 gün) 4 x 4 Latin kare deney düzeninde incelenmiştir. Rasyon, pelet halde konsantre yem karması, mısır silajı ve yonca kuru otundan oluşmuş (kuru madde bazında % 50 kaba yem oranı), farklı tampon madde uygulama grupları şu şekilde oluşturulmuştur: 1) kontrol, 2) 200g/hayvan/gün sodyum bikarbonat, 3) 150g sodyum bikarbonat + 50g magnezyum oksit/hayvan/gün ve 4) 100g kalkerleşmiş deniz algi/hayvan/gün. Ruminal pH, dakikada bir ölçüm yapacak şekilde ayarlanan, rumen içine yerleştirilen kalıcı bir sistem kullanılarak, her deneme periyodunda 72 saat boyunca ölçülmüştür. Rumen sıvısı örnekleri, her deneme periyodunun ilk günü, 6 kez olarak alınmıştır. Toplam besin maddeleri sindirilebilirliği (KM, OM, HP ve NDF) internal marker olarak 120 saatte sindirilemeyen NDF kullanılarak belirlenmiştir. Her bir inekten, her bir veri döneminde, 8 saatlik aralıklarla, rektal yolla dışkı örnekleri toplanmıştır. KM, OM, NDF ve nişasta yıkılabilirliği naylon kese yöntemiyle, sırasıyla 2, 4, 8, 12, 24, 48 ve 120 saatler için ölçülmüştür. Her bir deneme periyodunun ilk 3 gününde, verilen ve kalan yemden örnekler alınarak kompozit numuneler oluşturulmuştur. Çalışmada, kuru madde tüketimi, süt verimi ve süt bileşimi farklı tampon madde kullanımından etkilenmemiştir. Rasyonda farklı tampon maddelerin kullanılması; KM, OM, CP ve NDF toplam sindirilebilirliğini etkilememiştir. Ruminal KM, OM, NDF ve nişasta yıkılabilirliğinde gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Ortalama rumen pH'sı ve pH 5,80'in altında kalan süre, sodyum bikarbonat ilavesinden etkilenmiştir (P<0,0001). Total ve bireysel rumen uçucu yağ asitleri, asetat:propionat oranı ve rumen amonyak konsantrasyonu arasında farklılık tespit edilmemiştir. Gübre kıvam skoru ve dışkı fitik asit konsantrasyonu muamelelerden etkilenmemiştir. Bu çalışmada, orta-geç laktasyon dönemindeki süt ineklerinin IX beslenmesinde farklı rumen tamponlayıcıların kullanılmasının kuru madde tüketimi, yemden yararlanma, süt verimi, süt kompozisyonu ve rumen fermantasyon parametrelerini etkilemediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Rumen tamponlayıcı, kalkerleşmiş deniz algi, sodyum bikarbonat, magnezyum oksit, rumen pH, asidozis, süt verimi, süt kompozisyonu.