Bazı ileri ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının Bursa koşullarında verim ve kalite özellikleri yönünden performanslarının araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: PAKİZE ÖZLEM KURT

Danışman: KÖKSAL YAĞDI

Özet:

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2009-2010 ve 2010-2011 yetiştirme sezonunda Bursa ili koşullarında bazı ileri ekmeklik buğday hatlarının (Triticum aestivum L.) verim ve kalite yönünden incelenmesi amacıyla yürütülmüş olan bu çalışmada bitki materyali, 3 tekerrürlü olarak 6m²' lik (5m x 1,2m) parsellere ekilmiştir. Agronomik ölçümleri Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölüm laboratuarlarında, kalite analizleri ise Beyab Gıda Mühendislik Ürünleri Ltd. Şti. laboratuarlarında yapılmıştır. Araştırmada, bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, m²'de başak sayısı, tane verimi, gluten, gluten indeksi, normal sedimantasyon, uzatmalı sedimantasyon, düşme sayısı, hektolitre ağırlığı, protein oranı gibi bazı verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Sonuç özellikleri olarak tane verimi ile gluten oranı, hektolitre ağırlığı ile protein oranı değerleri birlikte ele alındığında 400 kg/da` ın üzerinde tane verimi ile dikkati çeken (SBxK) ile (Gx22-1) nolu hatlar kalite özellikleri yönünden de ortalama sonuçların üzerinde olmaları nedeniyle Bursa yöresi için ümitvar çeşit adayları oldukları sonucuna varılmıştır.