Bursa ve çevresinde kapya tipi biber (Capsicum annum. L. var. conoides (Mill.) Irish) yetiştiriciliğinde farklı çeşitlerin verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ayşenur Şahiner

Danışman: NURAY AKBUDAK

Özet:

Biber hem dünyada hem de ülkemizde sevilerek tüketilen, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminleri bakımından insan beslenmesine katkısı olan bir sebze türüdür. Kapya biberi [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish], uzun konik şekilli ve kırmızı rengini aldığında tüketilen bir biber tipi olup "salçalık" ya da "yağlık" biber olarak da adlandırılmaktadır. Taze olarak tüketilebildiği gibi, dondurulmuş, kurutulmuş veya közlenmiş olarak ya da salça, sos, baharat ve konserve olarak da tüketilebilmektedir. Bu projenin amacı, Bursa ve çevresinde yetiştirilen kapya tipi kırmızı biberde dokuz çeşit üzerinden yetiştiricilik yapılarak, bu çeşitlerin kalite analizleri karşılaştırılmıştır. Bursa ve çevresi için kalite kriterleri yüksek ve tüketici talebini karşılayan çeşitlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Denemeler kapsamında kullanılan çeşitlerin yaş meyve verimi (kg/da) başta olmak üzere (meyve rengi, meyve eti kalınlığı, meyve eni, meyve boyu, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asit, karoten, likopen değerleri); çeşitlerin ortalama meyve ağırlık (g), meyve sayısı (adet/bitki), bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak yaş ağırlık, yaprak kuru ağırlık değerleri çeşitlere göre değişiklik göstermiştir. Çeşitler arasında en yüksek meyve verimi Burkap çeşidinden elde edilmiştir. Özellikle ilk üç hasattan alınan verimin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Pascha ve Burkap çeşitlerinin diğer çeşitlere göre kalite kriterleri Bursa ili ve çevresi için daha çok tercih edilmesi gerektiğini göstermiştir. Meyve eti rengi, Pascha, Burkap ve Belkanto çeşitlerinde; meyve eti kalınlığı ise Pascha çeşidinde en iyi sonuçları vermiştir.