Spirulina (Arthrospira) platensis biyokütlesinin laktik asit fermentasyonu için substrat olma potansiyelinin değerlendirilmesi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FUNDA MERCAN

Danışman: Arzu Akpınar Bayizit

Özet:

Sağlıklı ve bilinçli beslenme her zaman dünya gündeminde olan konulardır. Bu konuda en çok üzerinde durulan alanlardan bir diğeri de fonksiyonel gıdalar, buna paralel olarak da probiyotik ve prebiyotiklerdir. Artan ilgiyle beraber probiyotik kültürün daha fazla miktarlarda ve daha stabil şekilde çoğaltılabilmesiyle ilgili çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalarda prebiyotik ilavesinin probiyotik organizmaların stabilitesini olumlu etkilediği üzerinde durulmaktadır. Yüksek protein içeriği (%55-65), zengin vitamin ve mineral içeriği, yüksek sindirilebilirliği gibi özellikleri ile prebiyotik olarak değerlendirilen Spirulina ((Arthrospira) platensis son dönemlerde oldukça ilgi görmektedir. Bu çalışmanın amacı, Lactobacillus acidophilus'un gelişme ortamına farklı koşullar altında yapılan Spirulina platensis ilavesinin fermantasyon boyunca bakteri sayısının belirlenmesiyle prebiyotik potansiyelinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, farklı miktarlarda (0, 1, 0,55 ve 1 g) Spirulina platensis içeren, farklı koşullarda hazırlanmış besi ortamına birer mL Lb. acidophilus kültürü ilave edilmiş ve fermentasyon süresince gelişim durumları belirlenmiştir. Ayrıca, fermantasyonun toplam fenolik madde ve antioksidan aktivite üzerine etkisi de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, pH, renk, kuru ağırlık, optik yoğunluk, Lb. acidophilus sayısı, fenolik madde ve antioksidan aktivite üzerinde besiyeri bileşimi ile fermantasyon süresinin etkisi önemli bulunmuştur. En yüksek Lb. acidophilus sayısı ısıl işlem görmüş %2 glikoz + 0,55 gr Spirulina platensis içeren besi ortamında gözlenirken, besiyerine glikoz ilavesinin ve artan Spirulina platensis konsantrasyonun ısıl işlem uygulanmasından bağımsız olarak gelişimi desteklediği saptanmıştır.