Topraktan antibiyotik üreten Bacillus sp.' lerin taranması, antibiyotik üretimi üzerine bazı parametrelerin etkisi ve sporulasyonla ilişkisinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALEV USTA

Danışman: ELİF DEMİRKAN

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye' nin 25 farklı ilinden alınan toprak örneklerinden 57 adet antibiyotik potent bakteri izole edilmiştir. 57 bakterinin morfolojik ve fizyolojik özellikleri araştırılmış ve 52 bakteri Bacillus cinsi olarak belirlenmiştir. Bacillus türleri karşıt-çizgi metodu ile antibiyotik üretimi için taranmıştır. Antibiyotik üretim testleri, 25 Bacillus suşunun kullanılan test mikroorganizmaları üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Shigella sonnei ile en büyük inhibisyon zonuna (25 mm) sahip Bacillus' un bir suşu seçilmiş ve Bacillus sp. EA62 olarak isimlendirilmiştir.Bacillus sp. EA62' den antibiyotik üretimi 6 farklı ortamda test edilmiş ve antibiyotik üretimi Shigella sonnei' ye karşı agar kuyu difüzyon metodu ile tespit edilmiştir. Bir ortam en büyük inhibisyon zonunu (15 mm) göstermiştir ve bu ortam daha sonraki çalışmalar için seçilmiştir. Seçilen bu ortamda antibiyotik üretimi ile sporulasyon arasındaki ilişki araştırılmıştır. Buna göre, antibiyotik üretimindeki artış ile sporulasyonun paralel olduğu belirlenmiştir.Bacillus sp. EA62' den antibiyotik üretimi için farklı üretim şartlarının optimizasyonu (inkübasyon zamanı, pH, glukoz ve nitrojen konsantrasyonları) gerçekleştirilmiştir. Seçilen izolattan antibiyotik üretimi için optimum koşullar 72. saat (15 mm), pH 7.5 (23 mm), % 3 glukoz (25 mm) ve % 0.3 yeast ekstrakt (23 mm) olarak bulunmuştur.Bu yeni izole edilen suş endüstriyel ölçekte büyük bir potansiyele sahip olabilir.