Ak Zambak (Lillium candidum)'ın fizikokimyasal özellikleri ve antimikrobiyal potansiyelinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YAĞMUR EDA ÖZBEK

Danışman: Arzu Akpınar Bayizit

Özet:

biyolojik zenginliklerinden birisi olan Lilium candidum, “Ak Zambak, Beyaz Zambak, Mis Zambak, Desti Zambağı, Mezarlık Zambağı ve Bey Zambağı’’ olarak da isimlendirilmektedir. Türkiye coğrafyasında Güneybatı Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Aydın, Muğla, Antalya ve çevresinde dağılım göstermektedir. Halk arasında tedavi amaçlı iltihap önleyici kremlerin yapılmasında kullanılmakla birlikte; ülser, cilt yanıkları ve kızarıklıklarının tedavisinde de kullanım alanı bulmaktadır.

Bu çalışmada Lilium candidum’un “polen, taç yaprak, yaprak, gövde ve soğanı”na ait fizikokimyasal özellikleri ve antimikrobiyal potansiyeli incelenmiştir. Ak Zambak bitki bölümlerinin toplam kuru madde miktarı 9,33-61,98 g 100g-1, kül miktarı %0,33-5,92, protein miktarı %1,14-12,51, yağ miktarı %0,09-7,28, titreedilebilir asitlik miktarı 0,70-1,74 ve pH değerleri 4,26-6,36 arasında değişim göstermiştir. Yağ asidi profili incelendiğinde, tüm bitki bölümlerinde C16:0, C18:0, C18:1, C18:2, C18:3 yağ asitlerinin majör yağ asitleri olduğu saptanmıştır.

Antimikrobiyal aktivite değerleri ekstraksiyon metoduna ve uygulanan bakteriye göre değişim göstermekle birlikte, yüksek etanol içeren ekstrakt oranlarında yüksek inhibisyon zonu saptanmıştır. Minimum inhibisyon (MİK) ve minimum bakterisidal (MBK) konsantrasyonlar incelenmiştir; MİK değerlerinin ilk ve ikinci ekstraksiyon metotlarında 15,625-125 mg mL-1, üçüncü ekstraksiyon metodunda 5-80 mg mL-1 arasında değişmekte olduğu görülmüştür. Antimikrobiyal aktivitesi saptanan ekstraktların zamana bağlı inhibisyon etkileri dikkate alındığında, 10:0 ve 9:1 v/v etanol:su ekstraktlarında daha kısa sürede bakterisidal etkinlik gözlemlenmiştir. Kısa sürelerde ve düşük konsantrasyonlarda antimikrobiyal aktivite gösteren ekstraktların koruyucu olarak fonksiyonel amaçlı kullanımı desteklenmektedir.