TURBOŞARJ HORTUMLARI İÇİN YÜKSEK SICAKLIK VE ORTAM ŞARTLARINA MUKAVİM FKM KAUÇUK ESASLI KOMPOZİT MALZEMELER GELİŞTİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ORHAN TERZİOĞLU

Danışman: Murat Yazıcı

Özet:

Bu tez kapsamında otomotiv turbo şarj sisteminde sıcak tarafta FKM/VMQ/AR/VMQ yapısındaki katmanlı turbo şarj hortumunun iç katmanı olan florokarbon elastomer kauçuk karışımının geliştirilmesi üzerine çalışılmıştır. Malzeme geliştirme çalışmaları için öncelikle reçete formülasyon tasarımları yapılmıştır. Bu tasarımda peroksit pişirici sistemli florokarbon polimeri ve diğer malzemeler sabit tutularak 4 farklı proses kolaylaştırıcı tipi kullanılmıştır. Belirlenen reçetelere göre deneme karışımlarının üretimi açık mil prosesi ile gerçekleştirilmiştir.

Deneme karışımlarının vulkanizasyon özelliklerinin belirlenmesi için reometre testi, akışkanlıklarının belirlenmesi için viskozimetre testi yapılmıştır. Fiziksel, mekanik ve termal özelliklerin belirlenmesi için 2 mm kalınlığında standart test plakaları hazırlanmıştır. Test plakaları üzerinden sertlik testi, kopma mukavemeti, kopma uzaması, yırtılma dayanımı, havada yaşlandırma sonrasındaki değişimler, kalıcı deformasyon testi yapılmıştır. Ayrıca hazırlanan karışımların test plakası üzerinden VMQ kauçuğu ile yapışma özellikleri incelenmiştir. Test sonuçlarına göre en iyi malzeme özelliklerine sahip deneme karışımı belirlenmiştir. FKM kauçuk karışım reçetesi içerisinde kullanılan proses kolaylaştırıcı tipinin mekanik özellikleri etkilediği tespit edilmiştir. FKM kauçuk için en uygun proses kolaylaştırıcı tipinin yağ asidi ve wax karışımı olan tip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca reçete içerisinde optimum kullanım miktarının 1 phr olduğu tespit edilmiştir.

Geliştirilen yeni FKM kauçuk karışımının turbo şarj hortumu üzerindeki etkisinin incelenmesi için ekstrüzyon ve otoklav prosesleri ile hortum üretimi gerçekleştirilmiştir. Hortum üzerinden performans testleri de yapılarak nihai ürün değerlendirilmiştir.