Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: HAKAN YILDIZ
Danışman: Ümran Ertürk
Özet:Bu çalışma “Granny Smith” elma çeşidine yapraktan uygulanan CaCl2 ’ün (%4) bazı fiziksel ve kimyasal kalite kriter leri ile (meyve et i sert liği, suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asit lik ve iyon miktarı) bazı fizyolojik bozulmalar (Çekirdek Evi Sulanmas ı, Depo Yanıklığı, Acı Benek) üzerine etkisini araşt ırmak amacıyla yapılmışt ır.Meyveler tam çiçeklenmeden 180, 190, 200 ve 210 gün sonra hasat edilmiş ve 2±1oCde % 90-95 nispi nemde 3 ay ve 6 ay depolanmışt ır. Araşt ırma sonucunda; “Granny Smith” elma çeşidine yapılan kalsiyum uygulamalar ının meyve eti sert liği ve depo yanıklığı üzerine; depolama süresince olumlu sonuçlar verdiğ i, ancak çekirdek evi sulanması, suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asitlik ve acı benek üzerine etkisinin olmadığı tespit edilmişt ir. Kalsiyum uygulamalar ı, meyveler in Ca, Mg, Cu içeriğini azaltmış, K/Ca oranını ise art ırmışt ır. Meyvelerin Na, K, Mn, Fe, Zn içer iğinde ise bir farklılık o luşturmamışt ır. Bursa koşullar ında yet işt iricilik süresince 6 defa yapraktan CaCl2 uygulanması ve meyvelerin tam çiçeklenmeden 200 gün sonra hasat edilmesinin Granny Smith elma çeşidinde depolama süresince kalitenin korunması ve bazı fizyolojik bozulmalar ın önlenmesinde olumlu sonuçlar verebileceği kanısına varılmıştır.