Yahudilik-Hıristiyanlık ve İslâm'da içki


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: RAMAZAN TUNALI

Danışman: AHMET GÜÇ

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Sarhoşluk verici özelliğinden dolayı içki, öncelikle keyif verici bîr madde olarak kullanılmıştır. Bununla beraber birçok dinde ayinler yapılırken başvurulan vasıtalardan biri de içki olmuştur. Yahudiliğin kutsal kitabı olan Eski Âhid'in bütün kitaplarında sarhoşluk olumsuz karşılanmaktadır. Diğer taraftan içki tamamıyla kötü görülüp yasaklanmamış olup, bazı ayinlerde kullanılmaktadır. Hıristiyanlıkta marjinal bir grup olan Hormonlar ve Kuveykırlar dışında, içki içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu dinde içki içilmemesi konusunda kesin bir yasaklama olmasa da, kural olarak sarhoş olacak kadar içmemek gerektiği kabul edilir. İslâm'da içki haram kılınırken, diğer birçok hükümde olduğu gibi tedricî ve ikna edici bir yol takip edilmiş olup; belli aşamalardan sonra kesin yasaklama getirilmiştir.