Farklı azot dozlarının İtalyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum caramba) ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEMİH ÖZDEMİR

Danışman: EMİNE BUDAKLI ÇARPICI

Özet:

Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında farklı azot dozlarının italyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2015-2016 vejetasyon döneminde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Deneme Alanlarında yürütülmüştür. Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede yedi farklı azot dozu (0, 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 kg N/da) ele alınmıştır. Denemede bitki materyali olarak İtalyan çiminin Caramba çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, SPAD değeri, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF oranları gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; en yüksek bitki boyu (58,70, 59,63, 58,14, 61,95, 62,92 ve 62,81 cm) 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 kg N/da, en yüksek SPAD değeri (41,43 ve 41,99) 50 ve 60 kg N/da, en yüksek yeşil ot verimleri (7078,80 ve 7368,70 kg/da) 50 ve 60 kg N/da, en yüksek kuru madde verimi (1773,90 kg/da) 60 kg N/da, en yüksek ham protein oranı (% 17,84 ve % 18,37) 50 ve 60 kg N/da, en yüksek ham protein verimleri (253,40 ve 266,85 kg/da) 50 ve 60 kg N/da, en düşük NDF oranı (% 48,10) ise kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak tek yıllık verilere göre; italyan çiminde yüksek verim ve kalite açısından 50 kg/da azot dozu Bursa ve benzer ekolojik koşullar için önerilebilir.