Bazı bitkisel toz ürünlerde olası enterobacterıal mikroorganizmaların kalite kontrol laboratuvarlarında izlenmesi ve sayımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DENİZ ÖZEL ŞEN

Danışman: CEMAL CEM ERGÜL

Özet:

Ocak 2009 - Şubat 2010 tarihleri arasında kalite kontrolü gerçekleştirilmek üzere kalite kontrol laboratuarlarına teslim edilen materyaller arasından temin edilen 4000 bitkisel (kök, gövde, kabuk, yaprak, meyve ve tohum) toz ürün Enterobakteriyal mikroorganizma yükleri açısından 3M yöntemi ile incelenmiş Enterobakteriyal açıdan pozitif tespit edilen 121 örnek ve Enterobakteriyal yük taşıması beklenen ürünler arasından rastgele seçilen 40 tanesi United States of Pharmacopeia (USP) standartlarına uygun olarak incelemeye alınmıştır. USP yöntemi ile incelenen örneklerin 11 tanesi (%18,18) ham madde, 15 tanesi (%37,5) toz ürün, 8 tanesi (%20) toz ekstrakt ve 6 tanesi (%15) saf toz üründür. USP metodu ile incelenen ham maddelerin %36,36'sı <10 EMS, %18,18'i 100< <1000 EMS ve %45,45'i >1000 EMS; toz ürünlerin %33,33'ü <10 EMS, %33.33'ü 10< <100 EMS, % 6,67'si 100< <1000 EMS ve %45,45'i >1000 EMS; toz ektraktların %62,50'sı <10 EMS, % 25'i 100< <1000 EMS ve %12,50'sı >1000 EMS; saf tozların ise %33,33'ü <10 EMS, %16,67'si 10< <100 EMS, % 16,67'si 100< <1000 EMS ve %33,33'ü >1000 EMS olarak tespit edilmiştir.İncelenen örneklerin USP yöntemi ve 3M Petrifilm yöntemi ile elde edilen sonuçları arasında yüksek bir korelasyon tespit edilmiştir. Son yıllarda gıda ve ilaç sanayiinde daha yaygın bir şekilde kullanılır hale gelen 3M Petrifilm yöntemine karşın bazı üreticiler USP metodunun daha güvenilir olduğuna inanmakta diğer bazıları ise bu iki yöntemi kombine ederek daha etkin ve hızlı sonuçlar elde etmeyi hedeflemektedirler.