Limon otu(lippia citriodora)ekstraktı ve sitralin escherichia coli üzerine antimikrobiyel etkisinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DUYGU BEKTAŞ

Danışman: MİHRİBAN KORUKLUOĞLU

Özet:

Geçmiş yıllardan günümüze kadar halk arasında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler sahip oldukları antimikrobiyel bileşenlerden dolayı gıdalarda da sentetik koruyuculara alternatif olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada limon otu bitkisi (Lippia citriodora L. syn. Lippia triphylla (L'Her.) Kuntze, syn. Aloysia triphylla (L'Her.) Britton) ve içerisinde en fazla miktarda bulunan sitralin Escherichia coli üzerine antimikrobiyel etkisi araştırılmıştır. Materyal olarak limon otu bitkisinin ekstrakları, sitral ve Escherichia coli ATCC 25922 kullanılmıştır. Taze ve kuru bitki örnekleri ayrı ayrı maserasyon ve ekstraksiyon işlemlerine tabi tutulmuş ve bitkinin tazeliğine göre antimikrobiyel etkide değişiklik gözlemlenmiştir. Elde edilen ekstraktlardan maserasyon işlemi uygulanmış taze limon otu örneğinde minimum bakterisidal konsantrasyon çapı 0,9 mm, sitralde 5,3 mm olarak tespit edilmiş olup, diğer örneklerde zon ölçülememiştir. Tüp dilüsyon metoduna göre yapılan ekimlerde minimum inhibisyon konsantrasyonu maserasyon işlemi uygulanmış taze bitkide ve sitralde sırasıyla 100 mg/µL ile 1 µL olarak belirlenmiştir.