Kiraz meyvesinin hasat sonu hastalıklarının engellenmesinde su ile ön soğutma sisteminde kullanılan dezenfektanlar ve etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sercan Şehirli

Danışman: ÖZGÜR AKGÜN KARABULUT

Özet:

Bu çalışmada, kiraz meyvesinin hasat sonrası hastalıklarının engellenmesi, muhafaza ve raf ömrü süresinin uzatılması amacı ile kiraz meyvelerine, su ile ön soğutma sisteminde kullanılan farklı dezenfektanlar uygulanmıştır. Yürütülen çalışmalar in vitro ve in vivo çalışmalar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. In vitro çalışmalarda dezenfektanların Botrytis cinerea ve Penicillium expansum konidilerine toksisitesi araştırılmıştır. In vitro denemelerde kullanılan dezenfektanlardan sodyum hipoklorit 10, 30, 60, 90, 100, 120, 150 ve 200 µl L-1, perasetik asit 10, 30, 40, 50, 60, 90, 100 ve 120 µl L-1, hidrojen peroksit 10, 30, 60, 90, 100, 120, 150, 200, 250 ve 500 µl L-1 ve citrox 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 ve 40 µl L-1 konsantrasyonlarında kullanılmıştır. Dezenfektanların B. cinerea ve P. expansum konidilerine toksisitesi konsantrasyonların yükselmesi ile artmakta, çimlenme oranları ve çim tüpü uzunlukları düşmektedir. In vivo çalışmalarda kiraz meyvelerine 1x106 B. cinerea ve P. expansum'un konidileri inokule edilmiş ve kiraz meyveleri su ile ön soğutma sisteminde dezenfektanlar ile yıkanmıştır. Dezenfektan uygulamaları ile meyve yüzeyindeki ve meyvelerin yıkandıkları su içerisindeki toplam mikroorganizma, fungus ve bakteri popülasyonu azaltılmıştır. Uygulama yapılan meyveler, modifiye atmosfer paketler ile paketlenerek 30 gün süre ile 1oC'de muhafaza edilmişler ve ardından 4 gün süre ile 20oC'de raf ömrüne bırakılmıştır. Soğuk havada muhafaza sonrası meyveler, fitotoksisite açısından değerlendirilmiş ve fitotoksisitenin citrox, hidrojen peroksit ve ozonlu su uygulamaları sonucunda meydana geldiği, sodyum hipoklorit ve perasetik asit uygulamalarının fitotoksisiteye neden olmadığı gözlemlenmiştir. Soğuk havada muhafaza sonrasında meyvelerde çürüme görülmeyip, raf ömrü süresi sonunda oluşan meyve çürümeleri değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda meyve çürümesinin sodyum hipoklorit ve perasetik asit uygulamaları ile azaldığı tespit edilmiştir. MAP'ler içerisindeki O2 (%) ve CO2 (%) ölçümleri yapılmış ve genel olarak uygulamaların kontrole göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak kiraz meyvesinin su ile ön soğutma sisteminde kullanılan dezenfektanlardan sodyum hipoklorit ve perasetik asidin diğer dezenfektanlara oranla kiraz meyvelerinde hasat sonu hastalıklarının engellenmesinde daha etkili olduğu bulunmuştur.