Farklı kaba yem kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HIDIR GENÇOĞLU

Danışman: İBRAHİM İSMET TÜRKMEN

Özet:

Bu çalışma, süt sığırları beslenmesinde farklı kaba yem kaynakları kullanılmasının çiğneme aktivitesi, rumen fermantasyonu, sindirilebilirlik, süt verimi ve bileşimi üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede laktasyonun 210 ± 20 günlerinde ve 575 ± 50 kg canlı ağırlığındaki, dördü rumen kanüllü olmak üzere toplam 12 baş ilk doğumunu yapmış Holştayn süt sığırı kullanılmıştır. Sığırlar kaba yem kaynakları farklı olandört toplam karma rasyon ile beslenmişlerdir. Rasyonlar; 1) % 50 mısır silajı + % 50konsantre yem (MS), 2) % 35 mısır silajı + % 15 buğday samanı + % 50 konsantre yem(MSS), 3) % 35 mısır silajı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSY), 4) % 25 mısır silajı + % 10 buğday samanı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSSY) şeklinde düzenlenmiştir. MSS ile beslenen ineklerin geviş getirme zamanı ise, MS ile beslenenlerden daha yüksek olmuştur (P<0.05). MSS ve MSSY gruplarının toplam çiğneme zamanları (662 ve 633 dk/gün) MS grubuna göre (521 dk/gün) daha yüksek bulunmuştur(P<0.01). Denemedeki hayvanların ortalama rumen pH değerleri, NH3-N miktarı,asetat/propionat oranları, toplam uçucu yağ asitleri ve kuru madde tüketim miktarları rasyon uygulamalarından etkilenmemiştir. Ancak 5.8'in altında kalan rumen pH süresi, MS ile beslenen ineklerde daha fazla bulunmuştur (P<0.001). Bu çalışmadan, süt miktarı ve bileşimi üzerine olumsuz bir etki yaratmamasına rağmen, süt sığırı rasyonlarında kaba yem kaynağı olarak sadece mısır silajı kullanılmaması gerektiği sonucu çıkartılabilir.