Türkiye'de uygulanan gıda güvenlik sistemleri ve kontrol yöntemleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEDA YILMAZ

Danışman: MİHRİBAN KORUKLUOĞLU

Özet:

Değişen yaşam şartları ve gıda üretim teknolojilerindeki hızlı değişiklikler nedeniyle gıda güvenliği kavramı son yıllarda daha önemli hale gelmiştir. Gıda güvenliği sistemlerinin uygulanması yasal bir gerekliliktir. Bunun yanı sıra tehlike oluşmadan önlenmesine yönelik olduğu için tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını, maliyetin düşmesini ve müşteri memnuniyetini sağlamaktadır. Avrupa Birliği'ne aday ülke konumunda olan Türkiye, uyum sürecinde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla etkin ve yeterli gıda denetimi sağlayan kontrol sistemlerinin geliştirilmesi çalışmalarını sürdürmektedir. Mevcut ulusal gıda kontrol sisteminin, daha etkin uluslararası kabul gören yaklaşımlarla uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, tüketiciye güvenli gıda sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla gıda sanayi, tüketici, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde olması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de gıda sanayiinde uygulanan güvenlik sistemleri ve uygulama koşullarının, Avrupa Birliği uyum politikası ile kontrol hizmetlerindeki mevcut durumun ve perspektifin irdelenmesi amaçlanmıştır.