Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2009
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Canan Vardar
Danışman: ÖZGÜR AKGÜN KARABULUT
Özet:Bu çalışmada klor dioksit (ClO2), sodyum hipoklorit (NaClO), hidrojen peroksit (H2O2), sitrik asit (C6H8O7H2O) ve etanol (EtOH) kapalı bir alan içinde, özel bir makine ile 1.2 mikron büyüklüğündeki kürelerden oluşan sis şeklinde hasat edilmiş çilek meyvesine uygulanmıştır. Meyveler 30 dakikası sisleme cihazı çalışırken olmak üzere oda sıcaklığında 60 dakika süre ile bu kimyasal maddeleri içeren sis tabakası içinde bekletilmiştir. Uygulamalardan hemen sonra alınan meyve örneklerinde ve uygulamanın yapıldığı atmosferde toplam mikroorganizma, bakteri ve fungus populasyonlarındaki değişim tespit edilmiştir. Uygulamaya tabi tutulan çilek meyveleri 5 gün 1ºC' de depolanmış ve bu dönemi takiben de 20ºC'de 2 gün raf ömrüne bırakılmıştır. Muhafaza dönemi sonunda çürük meyve yüzdesi tespit edilmiştir. Çilek meyvesinde yapılan tüm uygulamaların meyve ve uygulamanın yapıldığı atmosferdeki (hava) toplam mikroorganizma, fungus, bakteri populasyonunu ve meyve çürüme yüzdesini düşürdüğü bulunmuştur. Meyvedeki toplam mikroorganizma, fungus ve bakteri populasyonunu azaltmada en etkili uygulamanın klor dioksit uygulamaları olduğu, bunu sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit ve etanol uygulamalarının takip ettiği belirlenmiştir. Meyvedeki mikroorganizma populasyonunu azaltmada en düşük etkiyi sitrik asit uygulaması göstermiştir. Uygulamanın yapıldığı atmosferdeki (hava) toplam mikroorganizma, fungus ve bakteri populasyonunu azaltmada uygulanan tüm kimyasal maddeleri aynı düzeyde etki göstermiştir. Çürük meyve yüzdesini azaltan en etkili kimyasal maddelerin hidrojen peroksit, sodyum hipoklorit, klor dioksit ve etanol olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak sisleme yöntemi ile bu kimyasal maddelerin kullanımının çilekte görülen hasat sonrası hastalıklarını engellemede etkili olduğu bulunmuştur.