Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: RABİA ÖZTÜRK
Danışman: Arzu Akpınar Bayizit
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:
Çalışmada, bitkisel süt olarak kullanılmak üzere pirinç sütü ve nohut
sütü üretimi yapılmıştır. Hazırlanan biktisel sütler, sırasıyla pirinç sütü,
nohut sütü ve pirinç-nohut sütü karışımı, daha önce üretici firma tarafından
belirtilen talimatlara göre aktivasyonu yapılan YoFlex® YF-L02 DA termofilik laktik asit vegan kültür
karışımı ile %1 ve %5 oranlarında fermente edilmiştir.
Fermantasyon boyunca bitkisel süt numunelerinin; renk, pH, briks, organik asit,
optik densite ölçümleri yapılmış, 7 günlük depolama süresince de bu analizlere
ek olarak mikrobiyolojik canlılıkları incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; bitkisel
probiyotik süt örneklerinin fermantasyon ve 7 gün depolama süresince fiziko-kimyasal
analizler olan pH, briks, optik
densite ve renk değişimleri sırasıyla 4,95-6,68, 1,7-3,6, 7,36-12,5 ve
55,79-70,29 (L), -1,39- -3,84 (a) ve -1,71 -8,51(b) değerleri arasında
değişmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre; örneklerdeki en yüksek mikrobiyolojik
aktivte ve canlılık S. Thermophilus baktersinde, en düşük ise Lactaobacillus acidophilus bakterisinde
görülmüştür. Sırasıyla, en yüksek Streptococcus Thermophilus sayısının
ise depolamanın 1. gününde
P1 (8,78 log10 kob/ml), en düşük sayısının 7. günde PN5 örneğinde
(7,78 log10 kob/ml ) olduğu, L. bulgaricus sayısı incelendiğinde en
düşük değer 5,126 log kob/mL ile depolama süresinin 7. Gününde P1 örneğinde, en
yüksek değer ise depolamanın 1. Gününde PNH1 örneğinde 8,426 log kob/mL, en
yüksek Lactobacillus acidophilus
sayısının ise depolamanın 1. gününde PH5 (5,392 log10 kob/ml), en düşük
sayısının 7. günde P5 örneğinde (4,27 log10 kob/ml) olduğu, en yüksek Lactobacillus paracasei sayısının ise
depolamanın 1. gününde PNH5 (6,392 log10 kob/ml), en düşük sayısının 7. günde
P1 örneğinde (6,79 log10 kob/ml) olduğu ve en yüksek Bifidobacterium spp. sayısının ise depolamanın 1. gününde PH1 (6,56
log10 kob/ml), en düşük sayısının 7. günde P5 örneğinde (9,12 log10 kob/ml)
olduğu belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre ürünlerin propiyotik
değerleri istenilen minimum seviyede kalmış ve bu sebeple ürünler probiyotik
olarak değerlendirilmiştir.