Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: EREN BAYGIN
Danışman: ELİF DEMİRKAN
Özet:Bu çalışmada Türkiye' nin 30 farklı ilinden temin edilen toprak örneklerinden 300 adet bakteri izole edilmiştir. Bakterilerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri incelenmiş ve 236 bakteri Bacillus cinsi olarak tanımlanmıştır. Bütün suşların fitaz aktiviteleri fitaz tarama ortamı (PSM) kullanılarak tespit edilmiş ve açık zonların çapı mm olarak gösterilmiştir. Toplam 20 Bacillus sp. suşu ekstraselüler fitaz üreticisi olarak bulunmuştur. Bu suşlar arasında, en geniş zona (11 mm) sahip Bacillus sp. suşu seçilmiş ve bu suş Bacillus sp. EBD 9-1 olarak isimlendirilmiştir. Bu yeni izolat 6 farklı içerikli sıvı ortamda enzim üretim kapasitesi için test edilmiştir. Bu sıvı ortamlar arasında, en yüksek enzim aktivitesi (210 U/mL) TS ortamında tespit edilmiştir. Bacillus sp. EBD 9-1 suşunun 48. saate maksimum seviyede fitaz ürettiği bulunmuştur. Besinsel faktörler enzim üretimi üzerinde etkilidirler. Bu amaçla, enzim üretimi üzerine farklı karbon, nitrojen kaynakları ve metal iyonları gibi ana ortam maddelerinin etkileri araştırılmıştır. Kullanılan karbon kaynakları arasında, laktoz (408 U/mL) ve buğday kepeği (408 U/mL) enzim üretimi üzerinde çok yüksek bir potansiyel göstermiştir. En iyi organik azot kaynağı et özütü (365 U/mL) olarak bulunmuştur. İnorganik azot kaynakları organik kaynaklar kadar etkili değildiler. En iyi metal iyonu olarak CaCl2 (282 U/mL) bulunmuştur. Enzim üretimi, sırasıyla laktoz ve buğday kepeği, et özütü, CaCl2 varlığında % 94,% 74 ve% 34 oranında artmıştır. Fitaz üretimini artırmak amacıyla, yeni ortam en iyi karbon, nitrojen kaynakları ve metal iyonlarının birleştirilmesi ile elde edilmiştir. Bu ortamda, enzim verimi (311 U/mL), bazal ortamına kıyasla % 48 artırılmıştır. Bu yeni izole edilen suşun endüstriyel ölçekte fitaz üretimi, büyük bir potansiyele sahip olabilir.