Bursa şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen yem şalgamı (Brassica rapa L.)'nın verim ve kalite özellikleri üzerinde araştırmalar


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1990

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ayşen Uzun

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu araştırma, buğdayın yeraldığı ekim nöbeti sisteminde, "buğday hasadından ilkbahar "bitkisinin ekimine kadar geçen dönemde ikinci ürün olarak yetiştirilen iki yem şalgamı (Brassioa rapa. L. ) çeşidinin bölgeye adaptasyon yeteneklerinin ve yaprak-yumru verimi ile "bazı kalite özelliklerinin saptanması amacıyla 1989 yılında yapılmıştır. Ekimler, üç farklı ekim yatağına yapılmıştır, ekim yatağı hazırlama yöntemlerinin yeşil yaprak, yaş yumru, kuru madde ve ham protein verimi ile ham protein oranını etkilediği saptanmıştır. Bu çalışmada, direkt anıza yapılan ekimlerden daha yüksek verim elde edildiği görülmüştür. İncelenen iki çeşit arasın da, verim "bakımından istatistiki olarak "bir farklılık bulunmamasına rağmen "Polybra" çeşidinin daha verimli olduğu gözlenmiştir.