Deneysel olarak oluşturulmuş Tip 1 diyabette brassica Nigra L. bitki polenlerinin oksidan-antioksidan sistemler üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bursa Uludağ Üniversitesi, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GAMZE ŞENTÜRK

Danışman: Sibel Taş

Özet:

Bu çalışmada, streptozotosin ile tip 1 diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Brassica nigra L. polenlerinin kan glikozuna ve oksidan-antioksidan sistemler üzerine etkisi araştırıldı. Tip 1 diyabet streptozotosinin sıçanlara tek doz (65mg/kg) intraperitoneal olarak enjeksiyonu ile oluşturuldu. 40 adet Wistar türü sıçan rastgele kendi aralarında 4 gruba ayrıldı; kontrol (K), kontrol + Brassica nigra L. polen (K + BN), diyabet (D), diyabet + Brassica nigra L. polen (D + BN). K + BN grubunda K grubuna göre serum trigliserit, doku malondialdehit düzeylerinde anlamlı azalma saptanırken, kan glutatyon peroksidaz, eritrosit süperoksit dismutaz ve paraoksonaz aktivitelerinde anlamlı bir artış saptandı. D + BN grubunda D grubuna göre kan glikoz, serum total kolesterol, trigliserit, plazma ve doku malondialdehit düzeylerinde anlamlı bir azalma saptanırken, serum insülin, eritrosit süperoksit dismutaz, paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinde ise anlamlı artış olduğu saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada Brassica nigra L. bitki polenlerinin antihiperglisemik, antihiperlipidemik ve antioksidan özelliği ile tip 1 diyabette oluşan oksidatif strese karşı koruyucu ve/veya önleyici etkisinin olduğu sonucuna varıldı.