3. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI EĞİTİM BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER, Antalya, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2020, ss.1-4
Kültür bir
milletin dil, din, hukuk, ahlâk, estetik, iktisat ve bilim
hayatının bir toplamıdır. Kısacası toplumun maddî ve manevî değerlerini içine
alır. Biz bu değerlerin en basit toplumdan en gelişmiş topluma kadar bir
işleyişe ve belirli bir içeriğe sahip olduğunu görürüz. Geleneksel halk
kültürümüzde bolluk ve bereketin sembolü olan buğday, beslenmemizin temel
kaynağını oluşturur. Buğday insan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri
arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer almaktadır. Bunun
sebebi, buğday bitkisinin geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip olmasıdır.
Ayrıca buğday tanesi uygun besleme değeri, saklama ve işlenmesindeki
kolaylıklar nedeniyle yaklaşık olarak 50 ülkenin temel besini durumundadır. Buğday
dünya nüfusuna bitkisel kaynaklı besinlerden sağlanan toplam kalorinin yaklaşık
20sini sağlamaktadır. Bu oran ülkemizde 53’tür. Buğday başta unlu mamuller
olmak üzere birçok gıda ve sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Gerek buğday
yetiştiriciliğinde gerekse diğer bitkilerin yetiştiriciliğinde Türkler
uğraştıkları tarım kollarını gerçek alanda uygulamakla kalmamışlar,
geliştirdikleri teknikleri göçtükleri topraklar üzerinde de uygulamak suretiyle
bunu yayan ve öğreten kimseler olmuşlardır. Türkler tarafından keşfedilen ve
dünyaya yayılan başlıca bitkiler arasında buğday bulunmaktadır.
Anadolu’da hâlâ devam eden hasat zamanı törenlerinde yapılan
dualar, gelin evden çıkarken gideceği eve bolluk bereket götürsün diye başına
dökülen buğday, çocuğun ilk dişi görüldüğünde yapılan diş buğdayı
gibi birçok geleneksel ritüeller bulunmaktadır. Bu bildiride buğday ile
ilgili gelenek, inanç, atasözleri ve türkülere yer verilecektir.