Enzimler ve Fitobiyotiklerin Bağırsak Sağlığı Üzerine Etkisi


Creative Commons License

Yeşilbağ D.

Hayvan Beslemede Bağırsak Sağlığının Önemi, Seher Küçükersan, Editör, Türkiye Klinikleri (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.), Ankara, ss.37-43, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.37-43
  • Editörler: Seher Küçükersan, Editör
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 İnsanoğlunun beslenmesinde temel protein kaynaklarından biri olan hayvansal protein kaynaklarının ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle sağlıklı, verimli, kaliteli ve ucuz bir hayvansal üretimin yapılabilmesi açısından hayvan sağlığının korunması oldukça önemlidir. Gastrointestinal (sindirim) sistem; besinler, konakçı ve bağırsak mikrobiyotası arasında bağlantı noktası olarak işlev görmekte ve hayvanın sağlık durumunda önemli bir rol oynamaktadır. Modern üretim sistemlerinde bağırsak sağlığının önemi besin maddelerinden en yüksek düzeyde yararlanmayı sağlamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bağırsak sağlığı üzerine etki edebilecek faktörlerin hayvanın genel sağlık durumunu, performansını ve sonuçta elde edilecek hayvansal ürünün kalitesi üzerinde de etkisi bulunabilmektedir. Yemin bileşimi ve içerdiği yem katkı maddeleri, bağırsak mikoorganizmalarının bileşimi, aktivitesi yanında bağırsak performansını ve sonuçta genel performansı etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu makalede bağırsak sağlığı kavramı ile birlikte enzim ve fitobiyotik yem katkılarının bağırsak sağlığı üzerine olası etkileri ele alınmıştır