Modern Dönemde Yazılan Tecvid Eserlerinden Hareketle Tecvidin Konusu


Çakır F., Demirtaş Atış Z.

THE JOURNAL OF TAFSIR STUDIES, cilt.7, sa.1, ss.196-213, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.31121/tader.1230277
  • Dergi Adı: THE JOURNAL OF TAFSIR STUDIES
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Academic Search Premier, Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.196-213
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Genellikle ilimlerin tanımları, ilimlerin konusuna dair ipuçlarını da içerir. Kur’an harflerinin mahreçle-rini ve sıfatlarını ele alan ilim olarak tarif edilen tecvid ilminin konusunda ise modern dönemde yazı-lan eserlere bakıldığında bir uzlaşma olmadığı görülmüştür. Bir kısmı tecvidin konusunu oldukça ge-niş ele alırken bir kısmı ise sınırlandırarak ele almıştır. Tecvidin konusu sadece harflerin sıfatları ve mahreçleri midir? Kur’an okumaya başlarken gerekli olan istiaze ve besmele konusundan harflerin ta-liminde yapılan hatalara dair bilgiler tecvid ilmine dâhil midir? Kur’an tarihi tecvid ilminin konusu mudur? Vakf-ibtidâ ve kıraatler tecvid ilmi altında mı ele alınır? Tecvid ilmi Kur’an-ı Kerim’in okunu-şuna dair bütün bilgileri içermekte midir? Yoksa müstakil bir konusu mu vardır? Modern dönemde yazılan ve okutulan Arapça, Türkçe ve İngilizce eserlerin muhtevalarından hareketle mezkûr sorulara cevap aranılan bu makalede tecvid kitaplarındaki tasnif ve muhteva sorununa dikkat çekilmiştir. Bu-nun için eserlerin zikredilmişse yazılış amacına, tecvid tanımlarına ve detaylı bir şekilde muhtevalarına başvurulmuştur.

Tecvid kavramının şemsiye bir kavram olduğu düşünülerek altına Kur’an kıraati/okunmasıyla alakalı nazarî, amelî, lügavî, tefsirî hatta fıkhî bilgilerin dahi yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tecvidin ihfa, idğam, izhar konuları gibi daha hususi konular için de özel olarak kullanıldığı görülmüştür.