PRİENE 2021 YILI KAZI VE ONARIM ÇALIŞMALARI


Mert İ. H., Altın A. A., Kuru B., Şener Y. S.

42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu 42. KAZI SONUÇLARI TOPLANTISI, Denizli, Türkiye, 23 - 27 Mayıs 2022, cilt.3, ss.207-223

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 3
  • Basıldığı Şehir: Denizli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.207-223
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Priene Kazıları: 2021 Sezonu

Özet

İbrahim Hakan Mert*

 

            Priene Kazılarının 2021 yılı kampanyasında arazide 3 alanda kazı çalışmaları yürütülmüştür. Bunlardan ilki Bursa Uludağ Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenen bir projeye de konu olan Athena Kutsal Alanının kuzeyinde bulunan Anteli Yapı olmuştur. Bu yapının tarihi ve fonksiyonu ile alakalı soruları yanıtlayabilmek amacıyla yapılan kazılardan elde edilen ilk sonuçlar, yapının MÖ 2. Yüzyıla tarihlenebileceğini göstermektedir.

           

            Bir diğer kazı ve tespit çalışması, kentin bugüne kadar araştırılmayan kuzey insulalarında gerçekleştirilmiştir. Burada yapılan çalışmalar neticesinde 80e yakın yeni yapı kalıntısı bulunmuş ve bu kalıntılar kentin dijital planına eklenmiştir. Yapılan ilk gözlemlere göre kentin bu insulaları tarım için kullanılıyor olmalıydı.

           

            Yapılan son kazı çalışması, kentin doğu nekropolünde bulunan şapelde gerçekleştirilmiştir. Yapının planını, fonksiyonunu ve tarihini anlayabilmek amacıyla yapılan kazılar sonucunda, yapının Şapel olarak kullanım gördüğü ve MS 4. Yüzyılın sonlarına tarihlendiği tespit edilmiştir.

 

            Priene’deki kazı çalışmalarının yanı sıra, koruma ve restorasyon çalışmalarına da ağırlık verilmiştir. Agora’nın kuzeyindeki kutsal stoa’da daha önce başlanan anastylosis çalışmalarına devam edilmiştir. Ayrıca, Şapel’de yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılan mozaik döşeme ile duvar resimleri üzerinde de geçici koruma önlemleri alınmıştır.