Gıda ve Tarım Sektörünü Dijitalleşmesi


Creative Commons License

Ünal T. T., Çopur A. E., Erdal B., Vural H.

12. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi, Bursa, Türkiye, 21 - 22 Mart 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Endüstri 4.0 ile şirketlerde gerçekleşecek olan  dijitalleşme gıda sektörü ve tarım için oldukça önemli olup, bu kavramın ana amacı kaynak verimliliğinin sağlanarak, üretkenliğin ve ürün çeşitliliğinin artırılması, optimizasyon ve akıllı üretim teknikleri ile ürün ve hizmet üretiminin daha düşük maliyet ile daha kaliteli bir şekilde organize edilmesi sonucu şirketlerin rekabet gücünü artırmaktır.

TÜBİTAK dijitalleşme, etkileşim ve geleceğin fabrikaları altında 8 kritik teknoloji, 10 stratejik hedef ve 29 kritik ürün belirlemiş ve gıda sektörünü öncelikli alanlar arasına dahil etmiştir.

Gıda sektöründeki dijitalleşme ve akıllı teknolojilerin kullanımı ile operatör ya da işçi kaynaklı hatalar minimize edilebilmekte, göz vasıtası ile öznel olarak saptanabilen ve gıda güvenliğini tehdit eden bazı durumlar makine görüsü gibi teknolojiler ile daha hassas ve objektif çözümler sunabilmektedir. Ayrıca, soğuk zincirin korunması ve lojistik konuları da dijitalleşmenin rol oynadığı gıda sektörünün önemli bileşenlerindendir.

Tarımsal faaliyetlerde makine öğrenmesi organik karbon ve nem içeriği gibi toprak parametrelerinin tahmini, mahsul verimi tahmini, mahsullerde hastalık ve yabancı ot tespiti, tür tespiti, hava durumunun tahminlenmesi, damla sulama yöntemleri, hayvansal üretim ve yönetim, akıllı hasat yöntemleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu şekilde bilgiye dayalı tarımın, ürünün sürdürülebilir üretkenliğini ve kalitesini büyük ölçüde iyileştirebileceği öngörülmektedir. Dolayısıyla hassas tarım ile rastlantısallık ortadan kaldırılarak  sürecin her adımının optimize edilmesi ile yeni çağ çiftçisine yardımcı olunmaktadır.

Gıda ve tarım için Endüstri 4.0 ile ilgili hayatımıza giren bazı teknolojilerin tanımları, sektördeki önemi, şirketlerde kullanımlarına yönelik bazı örneklere bu çalışma kapsamında yer verilmiş olup, bu sektörlerdeki şirketlerin dijitalleşmesi ile ekonomik, çevresel ve sosyal konulardaki ön görüler raporlar ile çalışmada özetlenmiştir.