CIRCULAR ECONOMY IN ARCHITECTURE: SUSTAINABILITY THROUGH LIFE CYCLE


Küçük A. İ., Taş M.

2nd International Congress of Recycling Economy & Sustainability Policy, Tekirdağ, Türkiye, 17 - 18 Ekim 2024, cilt.1, ss.1-10

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Tekirdağ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-10
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çevresel sorunların artışıyla sürdürülebilir mimari önem kazanmıştır. Ancak sürdürülebilir mimari, binanın yaşam döngüsü boyunca çalışılması gereken, çok boyutlu bir kavramdır. Döngüsel ekonomi yaklaşımı, üretimde yeniden kullanım ve geri dönüşümü temel alarak çevresel zararı azaltmayı hedeflemektedir. Mimarlıkta sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla paraleldir. Bu çalışmanın amacı döngüsel ekonomi kavramını sürdürülebilir mimari çerçevesinde, binaların yaşam döngüleri üzerinden kavramsal olarak incelemektir. Yaşam döngüsünün adımlarında döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik ilkelerini belirlemek için literatür analizi kullanılmıştır. Barutçugil’in bina yaşam döngüsü şeması (2008) temel alınarak sürdürülebilir bir binanın döngüsel ekonomi prensiplerine uygun yaşam döngüsünü oluşturmak üzere yeniden şekillendirilmiştir. Buna göre binalarda sürdürülebilirlik, ulusal ve bölgesel ölçekte yapılan planlarla başlamaktadır. Bu süreçte ana paydaş devlettir. Devamındaki talep sürecinde sürdürülebilirlik kavramının öne çıkması için toplumun sürdürülebilirlik bilinci ve devlet tarafından sürdürülebilir yaklaşımları destekleyen finansal avantajlar sağlanması önem taşımaktadır. Tasarım evresiyle birlikte süreçte döngüsellik başlamaktadır. Tasarım sürecinde alınacak önlemler yaşam döngüsü analizi, malzeme seçimleri, geri dönüştürülmüş/dönüştürülebilen malzemelerin kullanımı, enerji verimliliği, yapım ve yıkım evrelerin planlanması, kullanıcının tasarım sürecine katılımı, esnek ve kullanıcıya uygun tasarım olarak sıralanmaktadır. Tasarım evresini sözleşme ve yapım süreçleri izlemektedir. Yapım sürecinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, prefabrikasyon yöntemlerinin kullanımı, atık yönetimi önem taşımaktadır. Bu süreçte tasarımcı, yüklenici ve kullanıcı olmak üzere tüm paydaşların sürdürülebilirlik hedeflerini gözetmesi gerekmektedir. Dağıtım ve teslim süreçlerinin ardından binanın kullanım evresine geçilmektedir. Kullanım evresinde yenilenebilir enerjilerin kullanımı, atık yönetimi, enerji ve su tasarrufu önemlidir. Bakım, onarım süreçleri kullanım evresinde yer alabilmektedir. Bunları geri dönüşüm evresi izlemektedir. Bu adımda malzemelerin ve yapı elemanlarının geri dönüştürülmesi, yeniden kullanımla tekrar yaşam döngülerine katılması ve yeni tasarım süreçlerine dahil olması hedeflenmektedir. Bu sayede bir sürecin çıktıları, atık haline gelmek yerine bir diğer sürecin girdileri olarak döngüsel ekonomi prensiplerini sağlamaktadır. Mimarlıkta lineer yerine döngüsel süreçlerin kullanımı, sürdürülebilirlik hedeflerine yaklaşılmasını sağlamaktadır. Bunun için özellikle tasarım evresinde alınan kararlardır belirleyicidir. Bu çalışma birinci yazarın tamamlamış olduğu yüksek lisans tezinden oluşturulmuştur.

Sustainability in architecture gained importance due toenvironmental problemsHowever it is a multidimensionalconcept that has to be attented to thoughout the entire life cycle of buildingsCircular economy approach is based on reuse and recycle on production processesminimizingenvironmental damageSustainability in architecture is parallel to thatAim of this work is to conceptually studycircular economy approach in the framework of architecturalsustainability throughout life cycle of buildingsLiteratureanalysis was used to compile circular economy andsustainability principles for each step of life cycleBarutçugil’s building life cycle diagram (2008) was used as base to compose a new onedemonstrating life cycle of a sustainable buildingcorresponding with circular economyprinciplesSustainability in buildings start with national andregional plans where main stakeholder is governmentIn thedemand phase that followspublic awareness of sustainabilityand state-funded aid regarding sustainable architecture areimportantWith designcircular part of the process beginsMeasures to be taken during the design process include life cycle analysisrecycled/recyclable material usagerenewableenergy sourcesgreen elementsenergy efficiencyplanning of construction and demolition phasesuser participation in thedesign process and flexible and user-friendly design. Thedesign phase is followed by contracting and construction.Renewable energy source usageprefabrication, wastemanagement are important during construction phaseAllstakeholdersincluding designerscontractors and usersshould work towards sustainability goals. After distributionand deliveryoperation phase beginsRenewable energyusagewaste managementenergy and water saving areimportant in operation phaseMaintenance process can alsotake place contemporaneously. Next is recycling phaseAim isto recycle materials and building elementsto reuse themtoreintroduce them back into new design processes and new life cycles. This wayoutputs of one process can become inputs of another, instead of becoming waste and provide circulareconomy principlesUse of circular rather than linearprocesses in architecture makes it possible to approachsustainability goalsParticularly decisive for this are themeasures and decisions taken during the design phase. Thiswork is based on the master’s thesis completed bycorresponding author.