GIDALARDA KİMLİK DOĞRULAMA VE COĞRAFİ İŞARET BELİRLEME ÇALIŞMALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNE ETKİLERİ


Creative Commons License

Özgören A. S., Özcan Sinir G.

7th International Congress on Agriculture, Environment and Health, Bursa, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2024, ss.206

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.206
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet: Dünya nüfusunun artması ve globalleşme ile birlikte farklı gıdalara olan ilgi de günden güne artış

göstermektedir. Bu sayede yeni beslenme trendleri oluşmakta ve gerek iç pazarda gerekse dış pazarda değeri

yüksek gıdalara olan talep günden güne artmaktadır. Bulunduğu coğrafyanın özelliklerini taşıyan ve o bölge ile ün

kazanan tescilli gıda ürünlerinin, lokalden daha geniş çaplı bir pazarda bilinen ve marka değeri yüksek ürünler ile

rekabet edebilmesini sağlamak amacıyla spesifik nitelikleri kalitatif ve kantitatif analiz yöntemleri ile doğrulanarak

diğer ürünlerden ayrışması ve öne çıkarılması sağlanmalıdır. Coğrafi işaret tescil çalışmaları, ürünün orijini ile

bağını öne çıkararak bölgesel ekonomiyi güçlendirmeye, kültürel mirasın korunmasına, ürünün

sürdürülebilirliğine, tarımsal ve endüstriyel kaynakların yönetimine katkı sağlamaktadır. Kimlik doğrulama

çalışmaları, aynı zamanda geniş bir sektörel ağı kapsayarak ülkesel ve küresel bazlı sürdürülebilir kalkınma

hedeflerinin gerçekleştirilmesi için de önemli bir araçtır. Ekonomik kâr amacı güden üreticiler büyüyen talebi

karşılayacak üretim hacmine erişmek amacıyla daha düşük değerlikli fakat benzer özellikler taşıyan muadil

içerikleri, değerli karakterize ürünler ile belirli oranlarda karıştırarak piyasaya sunmakta ve bu gibi tüketiciyi

yanıltan eylemler hem haksız rekabete hem de halk sağlığına olumsuz yönde etkilere sebep olmakla birlikte gıda

güvenliği çerçevesinin dışına çıkmaktadır. Gıdalarda kimlik doğrulama çalışmaları ve coğrafi işaret belirleme gibi

gıdanın fiziko-kimyasal özelliklerine ve bileşen profiline dayalı detaylı verinin elde edilmesini sağlayan

çalışmaların kısa zamanda, yerinde, doğruluğu yüksek ve hassas sonuç veren, ekonomik, az yer kaplayan ve en

önemlisi örneğin az basamaklı veya hiçbir ön işleme gerek kalmadan analize hazır hale getirilerek çevresel hasarın

önüne geçen çevre dostu yöntemlerin kullanılması ve bu yöntemlerin endüstrideki kullanımını teşvik ederek işleme

sürecine entegre edilmesi proses kontrol açısından önemlidir. Bu derlemede, çevreye duyarlı tekniklerle gıda

ürünlerinin orijinalliğini ve kalitesini doğrulamak, ürünün kimliğini coğrafi bölgeyle özdeşleştirmek, ürünün

sürdürülebilirliğine ve kırsal kalkınmaya katkı sağlanmasına, ürünün itibarını arttırarak hak ettiği değeri görmesine

ve gıda sahtekarlığının önüne geçilmesine olan etkilerinin ele alınması amaçlanmaktadır.