Dirençli Gram-Negatif Bakteri İnfeksiyonlarının Yönetiminde Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Klinik Pratiğe Yönelik Uzman Görüşü


Creative Commons License

Sumer S., Azap Ö. K., Aygün G., Akalın H., AKOVA M., Koksal I.

Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, cilt.29, sa.1, ss.1-24, 2024 (ESCI) identifier

Özet

Gram-negatif bakterilerdeki antimikrobiyal direnç (AMD) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunudur. İki binli yılların başından beri başta Dünya Sağlık Örgütünün önderliğinde tüm dünyada tıp, hayvan sağlığı ve tarım alanlarını da içeren geniş paydaşlı AMD sürveyans sistemleri oluşturulmuş, yerel AMD verileri birleştirilerek bölge ve dünyadaki son durumlar yayımlanmaya başlamıştır. Bunun doğal sonucu olarak, antimikrobiyal yönetim programının (antimicrobial stewardship) temel unsurları belirlenmiş ve ulusal seviyelerde uygulamalar başlatılmıştır. Günümüze kadar olan yayınlar ve veri paylaşımlarından AMD’nin oldukça hızlı gelişmelerin yaşandığı bir konu olduğu ve günlük klinik pratikte kanıta dayalı olarak incelenmiş, güncel literatür bilgisini öneriler eşliğinde sunan kılavuz ve/veya uzlaşı raporlarının sahadaki karşılanmamış ihtiyaçlara hızlı yanıt veremeyeceği aşikardır. Ülkemiz için yataklı sağlık hizmet kurumlarında AMD’li gram-negatif bakteri infeksiyonlarının tanı ve tedavisinde klinisyenlerin rahatlıkla kullanabilecekleri öneriler hazırlama amacıyla bir araya gelen bu uzmanlar grubunun çalışması sırasında, Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA)’nin Temmuz 2023’te “Dirençli Gram-Negatif Enfeksiyonların Tedavisi Hakkında 2023 Rehber Dokümanı”nı yayımlaması, bu alandaki gelişmelerin kılavuzlarla aynı hızda karşılanamadığının bir göstergesidir. Türk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanları olarak, bu makalenin, dirençli gram-negatif infeksiyonları olan hastaları tedavi eden farklı branşlardan hekimlere rehberlik sunan değerli bir kaynak olmasını amaçlıyoruz.
Antimicrobial resistance (AMR) in gram-negative bacteria is an escalating public health challenge nationally and globally. Since the beginning of the 2000s, antimicrobial resistance surveillance systems involving diverse stakeholders, including human healthcare, animal health, and agriculture, have been established worldwide under the leadership of the World Health Organization, merging local AMR data and enabling the periodic release of reports on the AMR landscape, both regionally and internationally. As a result, crucial components of an antimicrobial stewardship program have been identified, and implementation has been initiated at the national level. However, considering the dynamic nature of AMR, it becomes apparent that existing guidelines and consensus reports, which offer evidence-based, current literature insights and recommendations, may struggle to keep pace with the requirements of everyday clinical practice. As this group of experts decided to prepare a guidance document tailored for Turkish clinicians, aimed at aiding in the diagnosis and treatment of gram-negative bacterial infections with AMR in hospitalized patients, the Infectious Diseases Society of America (IDSA) published the “2023 Guidance for the Treatment of AMD-Resistant Gram-Negative Infections” in July 2023. This indicates that the developments in the field of AMR cannot be addressed by the guidelines in a timely manner. As Turkish Infectious Diseases and Clinical Microbiology specialists, we aspire for this article to serve as a valuable resource, offering guidance for healthcare practitioners across various medical disciplines who treat patients afflicted by resistant gram-negative infections.