PRİENE KAZILARI: 2022 SEZONU


Mert İ. H.

43. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 16 - 20 Ekim 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Priene 2022 Yılı Kazı ve Araştırmaları

Özet

İbrahim Hakan Mert*

 

            Priene Kazılarının 2022 yılı kampanyasında antik kent içi ve nekropolde toplam dört alanda kazı çalışmaları yürütülmüştür. Bunlardan ilki Bursa Uludağ Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenen bir projeye de konu olan Athena Kutsal Alanının kuzeyinde bulunan Anteli Yapı olmuştur. Yapı ve çevresinde AY 5 ve AY 6 sondajları açılmıştır. Bildiride bu sondajların amacı, elde edilen bulgu ve sonuçlar tanıtılacaktır.

            Kentin kuzey insulalarında hangi yapıların bulunduğu ve burada tarım yapılıp yapılmadığını anlamak amacıyla yapılan tespit çalışmalarına, 08.08.2022 tarihinde başlanmıştır. Çalışmalara ilk olarak C-9 kodlu insula’da başlanmıştır. Çalışmaların bu ilk aşamasında, kentin C-9 numaralı insulasında çalışmaya başlanması kararlaştırılmıştır. Bunun için ilk olarak total station yardımıyla hipotetik insula sınırları belirlenmiştir. Böylece çalışmalar daha sistemli şekilde ilerleyebilmiştir. Bildiride bu çalışmalar esnasında tespit ve dokümentasyonu yapılan yeni duvar ve yapı kalıntıları gösterilerek muhtemel fonksiyonları tartışılacaktır.

2022 yılında kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği bir diğer alan ise Doğu Mağara Kutsal Alanı (HOH 8 ve 9) Sondajlarıdır. Bu seneki sondajların amacı bu adak buluntusu yoğunluğunun sınırlarını bulmak olmuştur. Söz konusu sondajda ele geçen buluntu ve veriler bildiride tanıtılacaktır.

Son kazı çalışması ise kentin doğu nekropolünde bulunan şapelde gerçekleştirilmiştir. Bu alanda NŞ 7 ve NŞ 8 açmaları açılarak apının planını, fonksiyonunu ve tarihini anlayabilmek amacıyla çalışmalara devam edilmiştir. Bu çalışmalarda Hellenistik ve Bizans dönemlerine ait mezarlara da rastlanmıştır. Bildiri kapsamında kazılarda ele geçen küçük buluntular ile mozaik ve duvar resimleri (fresk) de ele alınarak, fonksiyon ve ikonografileri ile ilgili hipotezler ortaya atılacaktır.

            Priene’deki kazı çalışmalarının yanı sıra, koruma ve restorasyon çalışmalarına da ağırlık verilmiştir. Agora’nın kuzeyindeki Kutsal Stoa’da daha önce başlanan anastylosis çalışmalarına 2022 yılında da devam edilmiştir. Ayrıca, Şapel’de yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılan mozaik döşeme ile duvar resimlerinin konservasyonları gerçekleştirilmiştir.

 

 

 

 


* Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert,  Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, 16059 Görükle- Bursa. E-mail: ihmert@uludag.edu.tr