3. INTERNATIONAL BAKU SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Baku, Azerbaycan, 15 Ekim 2021, cilt.1, ss.13
Antidiyabetik etkileri olan bitkiler binlerce yıldır
geleneksel tıpta kullanılmakta ve fitojenik ürünler eczacılık, tıp alanında
önemli rol oynamaya devam etmektedir. Myrtus
communis L. bitkisinin meyveleri ve yaprakları tıbbi ve besleyici
özelliklere sahip olup geleneksel tıpta antidiyabetik ajan olarak
kullanılmaktadır.
Bu çalışma, Streptozotosin (STZ) ile diyabet
oluşturulmuş sıçanlarda M. communis meyvelerinin
hidroalkolik ekstraktının hipoglisemik, hipolipidemik, oksidan-antioksidan
sistemler üzerine etkilerini araştırmak için planlandı. Kırk erkek Wistar sıçan
rastgele dört gruba ayrıldı ve M.
communis meyvelerinin hidroalkolik ekstraktı beş hafta süreyle sıçanların
içme suyuna ilave edildi. Böbrek, kalp, karaciğer ve kas dokularında
Malondialdehit (MDA) düzeyleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC)
kullanılarak tespit edildi. Kan glikoz ve serum insülin düzeyleri
radyoimmünoassay yöntem ile tayin edildi. Total kolesterol (TK), Yüksek
Yoğunluklu Lipoprotein-Kolesterol (HDL-K), Trigliserit (TG), Eritrosit
Süperoksit Dismutaz (SOD) ve tam kan Glutatyon
Peroksidaz (GSH-Px) düzeylerini ölçmek için ticari biyokimyasal kitler
kullanıldı.
M. communis meyvelerinin hidroalkolik ekstresi ile tedavi edilen deney
gruplarında, serum glikoz, lipit profili ve doku MDA seviyelerinde bir azalma
saptanırken serum insülin, serum paraoksonaz (PON), arilesteraz (ARE),
eritrosit SOD ve tam kan GSH-Px'inde artış saptandı.
Bu sonuçlar, M.
communis meyvesinin hidroalkolik ekstraktının, STZ ile diyabet oluşturulmuş
sıçanlarda hipoglisemik, hipolipidemik ve oksidatif stres önleyici aktivitelere
sahip olduğunu göstermektedir. M.
communis meyve ekstraktının diyabetli insanlar üzerindeki rolünü değerlendirmek için
gelecekte daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Plants with antidiabetic effects are being used in
traditional medicine for thousands of years and phytogenic products continue to
play an essential part in pharmacy and medicine. The need to investigate highly
effective and safe drugs for diabetes mellitus remains a significant challenge
for modern medicine. Myrtus communis L.
fruits and leaves had medicinal and nutritive properties and were utilized in
the traditional medicine as an antidiabetic agent.
This study was designed to investigate the hypoglycemic,
and hypolipidemic effects of M. communis fruits
hydroalcoholic extract also pointed toward the assessment of its role in
oxidative-antioxidative systems in Streptozotocin-induced (STZ) diabetic rats.
Forty male Wistar rats were randomly divided into four groups which were
supplemented with M. communis fruits
hydroalcoholic extract in drinking water for five weeks.
The Malondialdehyde levels (MDA) in
kidney, heart, liver and muscles tissues were estimated by using
High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). In addition, the blood glucose
levels and serum insulin levels were assessed by the radioimmunoassay. While,
the Total Cholesterol (TC), High-Density Lipoprotein-Cholesterol (HDL-C),
Triglyceride (TG), Erythrocyte Superoxide Dismutase (SOD) and whole blood
glutathione peroxidase (GSH-Px) were estimated utilizing commercial biochemical
kits.
The experimental groups of rats which were treated with M. communis fruits hydroalcoholic
extract showed a reduction in serum glucose, lipid profile, and tissues
malondialdehyde levels and an increase in insulin, serum paraoxonase (PON),
arylesterase, (ARE),erythrocyte SOD, and the whole blood GSH-Px activities.
These findings suggest that M. communis fruit hydroalcoholic extract has hypoglycemic,
hypolipidemic and oxidative stress inhibitory activities in STZ-induced
diabetic rats. Future studies are needed to address the role of M. communis fruits extract on humans
that have diabetes.