YIELD, FRUIT AND MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME TOMATO GENOTYPES GROWN IN TURKEY


Creative Commons License

Turhan A., Vedat Ş.

SELÇUK TARIM VE GIDA BİLİMLERİ DERGİSİ, vol.23, no.50, pp.52-59, 2009 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 23 Issue: 50
  • Publication Date: 2009
  • Journal Name: SELÇUK TARIM VE GIDA BİLİMLERİ DERGİSİ
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.52-59
  • Bursa Uludag University Affiliated: Yes

Abstract

This study has been carried out in years 2005 and 2006 in order to compare the yields, some fruit and morphological characteristics of a variety of tomato genotypes grown in Turkey. As plant material, 33 tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes were used, and the research was laid out in randomized block design with three replication and 10 plants in each replication. In experimented fruits; shape, transverse section, size of locule, pedicel area, shape of blossom end, shape of pistil scar, size (diameter and length), weight, yield, some morphological characteristics; such as, for plant stem; pubescence, internodes length and for leaf; type, pose, plant growth type were determinated. Our results show that; genotypes vary in terms of plant features. The highest yield was obtained from 69796, 69807 and 40443 genotypes. Fruits features obtained from this genotype were found as most desirable genotype, and genotypes, 69796, 69807 and 40443 were found to be advisable at development of new cultivars

Bu çalışma 2005–2006 yılları arasında, Türkiye’de yetiştirilen bazı domates genotiplerinin verim, meyve özellikleri ve bitki morfolojik özelliklerini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Bitki materyali olarak 33 adet domates genotipi (Lycopersicon esculentum Mill.) kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı ve her tekrarlamada on bitki bulunacak şekilde düzenlenmiştir. Denemede bitki özelliklerinden gövde; tüylülüğü, boğum arası uzunluğu, yaprak; dişliliği, yaprak tipi ve duruşu, bitki yetiştirme şekli, meyve özelliklerinden; meyve şekli, meyve enine kesiti, çekirdek evi büyüklüğü, çiçek sapı kısmı, çiçek burnu kısmı, dişi organ izinin şekli, meyve ölçüleri (genişlik ve boy), meyve ağırlığı ile verim özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; bitkisel özellikler bakımından genotipler arasında farklılıklar bulunduğu görülmüştür. En yüksek verim 69796, 69807 ve 40443 genotiplerinden alınmış ve bu genotiplerin meyve özellikleri de oldukça olumlu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; 69796, 69807 ve 40443 genotipleri verim ve meyve özellikleri bakımından, yeni çeşitlerin geliştirilmesinde ümit var genotipler olarak değerlendirilebilir.