16. Hipofiz Sempozyumu, Ankara, Turkey, 5 - 06 November 2021, pp.26
GİRİŞ: Kronik nadir bir hastalık olan akromegali, özellikle kolorektal ve tiroid neoplazileri başta olmak üzere malignitelerle ilişkilidir. Akromegali hastalığı sıklıkla hipofizer nedenli olmakla birlikte daha az sıklıkla ektopik veya nöroendokrin kaynaklı da olabilmektedir. Bu olgu sunumunda papiller tiroid kanseri ve gastrointestinal sistem nöroendokrin tümör tanıları almış olan bir akromegali hastasını tanımlamaktayız.
OLGU SUNUMU: 54 yaşındaki erkek hastaya Ekim 2016’da multifokal papiller tiroid kanseri nedeni ile total tiroidektomi uygulandı. 2017 yılında diyabetes mellitus tanısı alan hastaya tekrarlayan dispeptik yakınmaları nedeni ile 2019 yılında gastroskopi uygulanarak midede iyi differansiye grade 2 nöroendokrin tümör tespit edildi. Anamnezinde kolesistektomi öyküsü olan hasta devam eden sırt ağrısı yakınmaları ile başvurduğu beyin cerrahi kliniğinde akromegalik semptom ve bulgularının olması üzerine tarafımıza yönlendirildi. Hasta 182 cm boyunda ve 100 kg ağırlıktaydı, akromegalik görünümü, baş ağrısı, dilde büyüme, horlama şikayetleri mevcuttu. Tetkiklerinde büyüme hormonu (GH) 12.6 mcg/L, IGF1 (somatomedin C) 702 mcg/L, Kortizol:7.2 mcg/dL,, ACTH 15 ng/L, Gastrin:412 (3-115 pg/ml), AKŞ 130 mg/dL, A1c %7, TSH 5.29 mU/L, sT4:0.96 ng/dL, TG <0.14 mcg/L, AntiTG <1 KU/L idi. GH-OGTT baskılama testinde nadir GH:5.18 mcg/L idi. Hipofiz MR görüntülemesinde sol santrolateral düzeyde 5*4 mm boyutlarında hipofiz glandına göre daha az boyanarak belirgin hale gelen hipofiz mikroadenomu saptandı. Nöroendokrin tümör açısından kontrolde olduğu belirtilen hastada akromegalinin hipofizer veya nöroendokrin tümör kaynaklı olduğunu ayrıcı tanıda değerlendirebilmek amacı ile ileri incelemeler planlandı. Hasta kendi isteği ile başka bir merkezde hipofizektomi olmaya karar verdiğini belirtti.
SONUÇ: Literatürde nadir olarak nöroendokrin tümörden kaynaklı büyüme hormonu salgılatıcı hormon (GHRH) salınımına bağlı olarak olgu sunumları bildirilmiştir. Cerrahi tedavi ile kontrol edilemeyen bu tür olgularda somatostatin analoglarının kullanımı bir seçenek olabilmektedir. Ayrıca akromegali hastalarında malignite riskinin normal topluma göre daha fazla artmış olması nedeni ile bu hastalarda malignite açısından uygun değerlendirmelerin yapılması mortalite ve morbidite açısından önem arzetmektedir.
Anahtar Kelimeler: Akromegali, Nöroendokrin tümör, Papiller tiroid kanseri, Somatostatin analogları