Bu araştırmanın amacı; tuzlu koşullarda karnabaharın verim ve bazı
kalite özellikleri üzerine Humik Asit (HA) uygulamalarının etkilerini
ortaya koymaktır. Yetiştirme ortamına kontrol (0.3), 2, 4, 6 ve 8 dS∙m1 NaCl ve 0, 1 ve 2 g∙kg-1 HA kombinasyonları uygulanmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, tuz uygulamaları verim ve taç büyüme
parametrelerini genel olarak önemli düzeylerde olumsuz etkilemiştir,
bu olumsuz etkiler daha çok 2 dS∙m-1 üzerinde artan tuz
konsantrasyonlarında bulunmuştur. Buna karşın, artan tuz
konsantrasyonları bitki taç kalite özelliklerini olumlu etkilemiş ve en
yüksek kuru madde, suda çözünür kuru madde ve toplam asit
içerikleri yüksek tuz konsantrasyonlarında (6 ve 8 dS∙m-1) tespit
edilmiştir. Tuzun zararlı etkilerinin azaltılmasına yönelik yapılan HA
uygulamalarından toplam verim başta olmak üzere taç çap ve boyu,
toplam kuru madde miktarından olumlu sonuç alınmıştır. Bu olumlu
etkiler daha çok düşük ve orta tuz konsantrasyonlarında (≥4 dS∙m-1)
gözlemlenirken, yüksek konsantrasyonlarda (6 ve 8 dS∙m-1) HA
uygulamalarının herhangi bir etkisi gözlemlenememiştir. Verim ve
taç ağırlığında 2g∙kg-1 HA uygulaması daha iyi sonuçlar verdiği ancak,
diğer parametrelerde her iki uygulamanın (1 ve 2 g∙kg-1HA) benzer
etkiler gösterdiği anlaşılmıştır.
This study was conducted to determine effects of Humic Acid (HA) on
yield and some quality characteristics of cauliflower under saline
conditions. Control (0.3), 2, 4, 6and 8 dS∙m-1 NaCl and 0, 1 and 2 g∙kg1 HA combinations were applied to the growth medium. Salt
application generally negatively affected yield and curd growth, and
negative effects were mostly due to salt concentrations >2 dS∙m-1.
Increasing salt concentration positively affected quality
characteristics of curds, and the highest total acid contents of dry
matter and total soluble solids were detected in salt concentrations of
6-8 dS∙m-1. The HA application for decreasing harmful effects of salt
brought to a successful conclusion in terms of total yield notably, and
curd diameter and length, and the total amount of dry matter. While
positive effects occurred mostly at salt concentrations ≥4 dS∙m-1;
effects of HA application did not occur at NaCl concentration of 6 or 8
dS∙m-1. Two g∙kg-1 HA produced better results for yield and curd
weight, but application of 1 or 2 g∙kg-1 HA produced similar effects for
other parameters.