İnverted Papillom Cerrahisinde 45 Vakalık Uludağ Deneyimi


Abanoz İ., Mete U., Demir U. L., Saraydaroğlu Ö.

18. Türk Rinoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 25 - 28 Nisan 2024, ss.17-18

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.17-18
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada sinonazal bölgenin en sık opere edilen benign tümörü olan inverted papillom (İP) tanısı ile endonazal endoskopik cerrahi uygulanan hastalarda klinik, tedavi yaklaşımı ve sonuçlarını literatür bilgileri ile sunmayı amaçladık.

Gereç-Yöntem: Bu retrospektif çalışmada üçüncü basamak hizmet veren bir üniversite hastanesinin KBB anabilim dalında Ocak 2017 ile Aralık 2023 tarihleri arasında inverted papillom tanısı ile endoskopik cerrahi uygulanmış ve çalışma kriterlerine uyan 45 hastanın tıbbi verileri değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri, primer semptomları, ameliyat öncesi görüntülemeleri, ameliyat yöntemleri, tümör evreleri ile takipte gelişen rekürrens ve malign transformasyon oranları tespit edildi.

Bulgular: Çalışmaya 36 erkek (%80), 9 kadın (%20) toplam 45 hasta dahil edildi. En sık başvuru nedenleri burun tıkanıklığı (%94), burun akıntısı (%40), baş ağrısı (%33) idi. 32 hastaya primer cerrahi ve 13 hastaya ise rekürren cerrahi uygulandığı görüldü. Hastaların tümör evreleri; T1 (n:12, %26.6), T2 (n:9, %20), T3 (n:23, %51) ve T4 (n:1, %2.2) olarak bulundu. Tümörün en sık yerleştiği bölgeler, 24 hastada lateral nazal duvar, 11 hastada maksiller sinüs medial duvarı, 7 hastada maksiller sinüs diğer duvarlarından, 1 hastada sfenoid sinüs, 1 hastada septum idi. Hastaların % 48.8 olguda sağ, %44.4 olguda sol, %6.6 olguda bilateral tutulum gözlendi. 35 hastaya endoskopik cerrahi uygulandı, 9 hastaya endoskopik cerrahi ile birlikte mediyal maksillektomi uygulandı, 1 hastada endokpik cerrahi ile kombine olarak Caldwell-luc ameliyatı yapılmıştır. Hastaların ortalama takip süresi 13. ay idi. Takiplerinde 3 hastada nüks izlendi, 1 hasta ise patolojisi SCC gelmesi nedeniyle postoperatif KRT aldı.

Sonuç: İP tümörleri ilk cerrahi öncesinde endoskopik değerlendirme ve görüntüleme yöntemleri ile detaylı değerlendirilmeli, tümörün yerleşim yeri ve evresi doğru tespit edilmeli ve de cerrahi sırasında geride tümör rezidüsü bırakmayacak şekilde donuk kesit eşliğinde total olarak rezeke edilmelidir. Ancak effektif cerrahilere rağmen rekürrens ve malign transformasyon riski açısından endoskopik ve görüntüleme yöntemleri ile düzenli takip yapılması bu tümörler için mutlak gerekliliktir.