Ak zambak (Lilium candidum) polenlerinin farklı çözgenlerle ekstraksiyonunun antimikrobiyal aktivite üzerine etkisi


Creative Commons License

Özbek Y. E., Akpınar H., Akpınar Bayizit A.

5th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2022), Ankara, Türkiye, 23 - 25 Ekim 2022, ss.84

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.84
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bitkiler; gıda sanayii başta olmak üzere, ilaç, parfüm, kozmetik gibi çeşitli sanayi dallarında hammadde olarak kullanılmaktadır. Bitkilerin üretmiş oldukları sekonder metabolitler, bitkiyi çevresel stres faktörlerine karşı koruma görevi üstlenmektedir. Bu bileşenlerin etkisi ile, antimikrobiyal etki gösterebilmektedir. Literatür incelendiğinde bitki ekstraktlarının ve uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitesini araştıran çalışmaların sayısının her yıl artmakta olduğu görülmektedir.

Lilium candidum, Liliaceae familyasına ait geofit, çok yıllık bir bitkidir. Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden birisi olan Lilium candidum, “Ak Zambak, Beyaz Zambak, Mis Zambak, Desti Zambağı, Mezarlık Zambağı ve Bey Zambak’’ olarak da isimlendirilmektedir. Türkiye coğrafyasında Güneybatı Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Aydın, Muğla, Antalya ve çevresinde dağılım göstermektedir. Lillium candidum’un halk arasında tedavi amaçlı kremlerin yapılmasında, kökleri ve çiçeklerinin ülser tedavisinde, cilt yanıkları ve kızarıklıklarında ise antienflamatuar olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, Lilium candidum’dan elde edilen ekstraktın antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir ve bu özelliği nedeni ile gıda ve/veya gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceği ifade edilmektedir.

Bu çalışma kapsamında Lillium candidum’un polenlerinin metanol:su (10:0 v/v, 7:3 v/v, 5:5 v/v, 3:7 v/v), aseton:su (10:0 v/v, 7:3 v/v, 5:5 v/v, 3:7 v/v) ve su ekstraksiyonu yapılmıştır. Test mikroorganizması olarak Gram negatif Escherichia coli ATCC25922 kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite, Kirby Bauer (1966)’ın disk difüzyon metodu temel alınarak incelenmiştir. Ekstrakt örnekleri 10 µL ve 20 µL hacimlerde disklere damlatılmış ve inkübasyon sonunda zon çapları ölçülerek antimikrobiyal etki karşılaştırılmıştır. Aseton ekstraktlarının antimikrobiyal etkisi incelendiğinde en olumlu sonuç sırası ile: aseton:su 3:7 (v/v); aseton:su 5:5 (v/v); aseton:su 10:0 (v/v) olarak gözlemlenmiştir.  Metanol ekstraktları incelendiğinde en iyi antimikrobiyal etki metanol:su 3:7 (v/v) olarak bulunmuştur. Disklere uygulanan miktarın artması ile antimikrobiyal etkinin arttığı görülmüştür.

 

Keywords: Lillium candidum, antimikrobiyal özellik, fonksiyonel gıda, ekstraksiyon

 

 

 

 

* Bu çalışma B.U.Ü. Bilimsel Araştırmalar Birimi tarafından FHIZ-2022-869 numaralı proje ile maddi olarak desteklenmiştir.